ZLOČINAČKI DUH 1990-tih NE MIRUJE U ISTOČNOJ BOSNI: Optuženi ratni zločinci crtaju mete na čelo Bošnjacima Vlasenice i Milića

"Ja vozač da jedini odgovaram za Vlasenicu... Hoću da sada kažem sve ko je šta radio", kazao je prekjučer Predrag Bastah svjedočeći u Sudu BiH.

  • Vijesti

  • 03. Feb. 2022  03. Feb. 2022

  • 2

Otkako su podignute optužnice protiv Miće Kraljevića, Radenka Stanića, Maneta Đurića i Gorana Garića, koji se sumnjiče za teška djela ratnog zločina, svakodnevno se unosi strah, odašilju im se prijetnje, posebno onima koji bi se mogli pojaviti u ulozi svjedoka u procesu koji se vodi protiv njih, piše portal Politički.ba.

Dan nakon što je na suđenju u Sudu BiH u svoju odbranu svjedočio Predrag Bastah zvani „Car“, ranije osuđen na kaznu zatvora od 22 godine za ratne zločine počinjene 1992. godine u Vlasenici, u ovom gradu krenuo je orkestrirani napad laži i podmetanja lokalnih srpskih organizacija proisteklih iz takozvanog "odbrambeno-otadžbinskog rata" na bošnjačke pripadnike lokalne policije, ali i na bukvalno sve poznatije Bošnjake nastanjene na području Vlasenice i Milića.

Saopćenje je očigledno pisano po naredbi onog koga se Bastahovo svjedočenje itekako dotiče, a koje je napokon javno razjasnilo ko je i kako ubijao zarobljene vlaseničke Bošnjake.

Obzirom da je jedna od predstavnica udruženja, Nada Ninić jedva pročitala sadržaj saopćenja, jasno je ko je autor teksta.

"Ja vozač da jedini odgovaram za Vlasenicu... Hoću da sada kažem sve ko je šta radio", kazao je prekjučer Predrag Bastah svjedočeći u Sudu BiH, a što prenosi portal detektor.ba.

Bastah je, govoreći o svojoj ulozi u zločinima za koje ga se tereti, iznio zastrašujuće činjenice o ubistvu 37 vlaseničkih Bošnjaka u mjestu Mračni dol na području Vlasenice i onima koji su to ubistvo naredili i izvršili, čime je potvrdio ranija saznanja članova porodica ubijenih o načinu njihovog stradanja.

Kao naredbodavca strijeljanja zarobljenika 7. juna 1992. godine, koji su prethodno bili zatočeni u zatvoru u Vlasenici, Bastah je imenovao Miću Kraljevića tadašnjeg komandanta jedinice "Jurišnici", a njegovu sestru Višnju Aćimović, kao izvršioca strijeljanja.

Kraljević je, po Bastahovim riječima, svojoj sestri, nakon što su zatvorenici dovedeni na mjesto egzekucije, kazao: „Evo ti, sad osveti brata i rođaka“ što je ona strijeljajući ih i učinila.

Činjenice koje je Bastah iznio na sudu, imena osoba – pripadnika Kraljevićeve jedinice i drugih koji su, skupa s njim, bili prisutni prilikom egzekucije, podudaraju se su ranijim saznanjima o načinu i mjestu ubistva ovih zarobljenika.

Bastahovo svjedočenje jučer je među onima koje je pomenuo na sudu očigledno izazvalo „buru straha“ što je pokazalo i saopćenje koje su izdale vlaseničke organizacije proistekle iz takozvanog odbrambeno-otadžbinskog rata.

Ono, sudeći po sadržaju, imalo je za cilj zastrašiti, najprije Bošnjake koji žive u Vlasenici, ali i potencijalne svjedoke u procesu koji se u Sudu BiH vodi protiv Miće Kraljevića, Radenka Stanića, Maneta Đurića i Gorana Garića.

Osim policajaca u MUP-u Vlasenica Muamera Ferhatovića, Rašida Zekića i Elvira Patkovića, autori saopćenja su mete na čelo stavili i Vlaseničanima Muji Hadžiomeroviću i Samiru Okiću, te Muratu Avdiću iz Milića kojemu su samo prije nekoliko dana putem Facebooka upućene prijetnje smrću.

"Pročitao sam saopćenje i nije prvi put da budem meta. Ne želim uopće komentirati njegov sadržaj. Ja se uzdam u institucije države od kojih očekujem da istraže sve i svakog ko je šta loše radio, pa i to iz kojih razloga je napisan ovaj pamflet, ko stoji iza njegovog sadržaja i šta mu je namjera", kazao je u izjavi za Politicki.ba prozvani Murat Avdić.

Saopćenje nije želio komentirati ni Samir Okić, smatrajući da je njegov sadržaj „posao državnih institucija“.

Za prozvanog Muju Hadžiomerovića prvog čovjeka Kolegija direktora Instituta za nestale osobe BiH, saopćenje boračkih organizacija Vlasenice je „klasičan pritisak na svjedoke“ u procesima koji se vode protiv optuženih za zločine u Vlasenici.

„Podržavam rad Suda i Tužilaštva BiH. Sadržaj saopćenja, očigledno, namijenjen je zastrašivanju svjedoka, ali i Bošnjaka koji su se vratili na područje Vlasenice, posebno onih čiji su članovi porodica mučeni i ubijeni u prvim mjesecima agresije. Za žrtve je najvažnije da profesionalci rade svoj posao“, kazao nam je Hadžiomerović.

Inače, među Bošnjacima Vlasenice, otkako su podignute optužnice protiv Miće Kraljevića, Radenka Stanića, Maneta Đurića i Gorana Garića, koji se sumnjiče za teška djela ratnog zločina, svakodnevno se unosi strah, odašilju im se prijetnje, posebno onima koji bi se mogli pojaviti u ulozi svjedoka u procesu koji se vodi protiv njih.

Nepotvrđene informacije govore da u višegodišnjem razvlačenju postupka protiv Kraljevića, Đurića, Stanića i Garića, zatim odbacivanje optužnice protiv Milenka Stanića, kao i oslobađajuće presude nekih od optuženih za zločine u Vlasenici, nečasnu ulogu imaju i pojedini tužioci i sudije Tužilaštva i Suda BiH.

Koliko u tome ima istine moglo bi se otkriti veoma brzo.

U općini u kojoj je tokom agresije na BiH, procentualno, ubijeno najviše žena i djece do 13 godina, u kojoj su u logoru Sušica zatvarani, mučeni i ubijani mnogi Bošnjaci ne samo iz Vlasenice već i okolnih podrinjskih općina, za organizatore i počinioce tih zločina, preživjeli optužuju upravo tadašnje prve ljude Vlasenice.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 2

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...