POSJETA OLIMPIJSKIM IGRAMA DIO JE PREDIZBORNE KAMPANJE SNS-a: "Srbiju može skupo koštati Vučićevo dodvoravanje Kini"

"Iako kineski lider nije pominjao Kosovo, Vučić je podržao Kinu u najosjetljivijim pitanjima, položaju Ujgura u provinciji Xinjiang i u vezi sa Tajvanom. Ovih dana vidjet ćemo kakav će odgovor Zapada biti na Vučićevu podršku Kini u vezi sa tim veoma osjetljivim pitanjima", rekao je Samardžić.

  • Regija

  • 06. Feb. 2022  06. Feb. 2022

  • 3

Politikolog Miroslav Samardžić izjavio je da Srbiju može skupo koštati "dodvoravanje Kini" koje je ispoljio predsjednik Srbije Aleksandar Vučić tokom razgovora sa kineskim predsjednikom Xi Jinpingom.

"Iako kineski lider nije pominjao Kosovo, Vučić je podržao Kinu u najosjetljivijim pitanjima, položaju Ujgura u provinciji Xinjiang i u vezi sa Tajvanom. Ovih dana videćemo kakav će odgovor Zapada biti na Vučićevu podršku Kini u vezi sa tim veoma osetljivim pitanjima", rekao je Samardžić.

Vučić je, između ostalog, u razgovoru sa Xi Jinpingom rekao da je Srbija "uvek čvrsto uz kineski narod po pitanjima koja se tiču suštinskih interesa Kine, kao što su Xinjiang i region Tajvana".

Samardžić je ocijenio da će na Zapadu ovakav Vučićev postupak sigurno izazvati veliku zabrinutost.

"Vučićevo dodvoravanje Xi Jinpingu može naneti veliku štetu ne samo njemu lično, nego i našoj državi. Nije zadatak Srbije da se u nastajućem velikom geopolitičkom sukobu SAD-a i Kine svrstava na bilo čiju stranu i na taj način Srbiju izlaže agresiji druge strane", rekao je Samardžić.

Ocijenio je da Vučićeva posjeta Kini i sastanak sa kineskim predsjednikom predstavlja dio predizborne kampanje u Srbiji i dodao da kineski lider "nije propustio ni ovu priliku da podrži Vučića", ali je predsjednik Srbije morao platiti skupu cijenu za tu podršku.

Početkom decembra predsjednik SAD-a Joe Biden potpisao je zakon kojim se zabranjuje uvoz iz kineske pokrajine Xinjiang, zbog bojazni da je roba u toj kineskoj provinciji proizvedena prisilnim radom i ugnjetavanjem Ujgura.

Prema navodima zapadnih vlada i medija, Ujguri, inače muslimani, izloženi su oštroj represiji i kršenju ljudskih prava zbog kineskih vlasti.

Zakon su u američkom Kongresu podržale obje partije, i demokrati i republikanci.

Kina smatra Tajvan dijelom svoje teritorije i želi da on bude pod njenim potpunim suverenitetom.

Prema kineskim istraživanjima, čak 70 posto Kineza podržava vojno zauzimanje Tajvana, a i sam Xi Jinping je u više navrata isticao namjeru da se Tajvan vrati pod kineski suverenitet.

Sa druge strane, ogromna većina stanovnika Tajvana ne želi biti dio Kine.

"Eventualni pokušaj Kine da vojno zauzme Tajvan vjerovatno bi doveo do velike krize, ako ne i rata. Na Zapadu, a posebno u SAD-u, sa velikom pažnjom se prate zbivanja u vezi sa ovim osjetljivim pitanjem", rekao je Samardžić.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 3

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...