UZBUNA U REPUBLICI SRPSKOJ: Frontalni napad na Vojina Mijatovića i Biseru Turković zbog slučaja „Zastava“…

Savjetnica člana Predsjedništva BiH za vanjsku politiku Ana Trišić-Babić kaže da je, koliko je uspjela da vidi, susret ambasadora Bronze i predsjednice RS-a organizovala srpska dijaspora, a ne Ambasada BiH.

  • Politika

  • 07. Feb. 2022  07. Feb. 2022

  • 3

Ministrica vanjskih poslova BiH Bisera Turković uputila je svim ambasadorima i šefovima drugih diplomatsko-konzularnih predstavništava BiH odluku s ciljem da bude reguliran i bliže uređen način postupanja zaposlenih u MIP-u i diplomatsko-konzularnim predstavništvima BiH, navedeno je da je šef DKP-a obavezan bez odgađanja da obavijesti ministra vanjskih poslova BiH o svim saznanjima u vezi sa zloupotrebom grba ili zastave BiH.

"Dužni ste bez odgađanja pisanim putem da obavijestite MIP ukoliko je država prijema, strano DKP ili međunarodna organizacija propustila da istakne zastavu ili ako je zastava BiH istaknuta zajedno sa drugim zastavama iz BiH", navedeno je u odluci i istaknuto da “nepoštovanje odredaba ove odluke podliježe prekršajnoj i disciplinskoj odgovornosti”.

Sagovornici „Glasa Srpske“ kažu da je Turković "podlegla pritisku opskurnih pojava na političkoj sceni" koji su prije dva dana osuli drvlje i kamenje po ambasadoru BiH u Švicarskoj Borisu Bronzi zato što je tokom njegovog susreta sa predsjednicom bh. entiteta Republika Srpska Željkom Cvijanović u Bernu pored švicarske bila istaknuta samo zastava Republike Srpske, ali ne i zastava BiH.

Među takvima je bio i potpredsjednik SDP-a BiH Vojin Mijatović koji je na društvenim mrežama napisao da je “neprihvatljivo da se ambasadori pojavljuju na sastancima bez zastave BiH”.

Savjetnica člana Predsjedništva BiH za vanjsku politiku Ana Trišić-Babić kaže da je, koliko je uspjela da vidi, susret ambasadora Bronze i predsjednice RS-a organizovala srpska dijaspora, a ne Ambasada BiH.

"Nema apsolutno ništa sporno što tamo nije bilo zastave BiH. Turkovićeva je podlegla najprizemnijoj i najjeftinijoj propagandi i ambasadorima je uputila jednu nesuvislu odluku kojom je još jednom pokazala da je u BiH kakvu žele ona i SDA nepoželjna zastava RS-a", kaže Trišić-Babić.

Lider i poslanik DNS-a Nenad Nešić kaže da je Turković umislila da je MIP vlasništvo nje i njene stranke SDA.

"Pozivam sve srpske ambasadore i šefove ostalih DKP-a da pored zastave BiH slobodno okače i zastavu Republike Srpske, jer je Republika Srpska sastavni dio BiH, a MIP nije ništa više od Turkovićeve nego od bilo koga od njih. Neka se ne plaše bilo kakve disciplinske ili druge odgovornosti i ne obaziru na dopis koji im je uputila šefica SDA diplomatije",kaže Nešić.

Glasnogovornica PDP-a i bivša radnica MIP-a Anja Petrović kaže da "nakon niza skandala, neprimjerenih izjava i uvreda, teško da bilo koji postupak Turkovićeve može iznenaditi".

"Sjetit ćemo se da je jedna od prvih njenih odluka bila da srpski kadrovi u DKP-u 9. januara ne mogu imati neradni dan, dok je s druge strane svim šefovima DKP-a BiH uputila instrukciju o obilježavanju 1. marta, tzv. Dana nezavisnosti BiH, iako BiH nema Zakon o praznicima", kaže Petrovićeva.

Prema njenim riječima, diplomatski rad Turkovićeve sveo se na pisanje protestnih nota svjetskim zvaničnicima i stranim ambasadama u BiH ukoliko na bilo koji način ukažu poštovanje ili pomognu Republici Srpskoj.

"Ona od šefova DKP-ova zahtijeva da nju lično obavijeste ukoliko su simboli BiH, kako kaže, istaknuti protivno zakonima o grbu i zastavi. To je apsurdno, dok je pravi bezobrazluk prijetiti disciplinskim kaznama ambasadorima ako prisustvuju prijemu na kojem je istaknuta zastava Republike Srpske", tvrdi Petrović.

O skandalu u Švicarskoj i reakciji potpredsjednika SDP-a Vojina Mijatovića više možete pročitati OVDJE.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 3

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...