IDEEA OPET "MUTI" S TENDERIMA: Treba li hitno nakon deset godina posao dati istoj firmi...

Zbog toga Transparency international u BiH zatražio je od Agencije za javne nabavke BiH da provjeri ovaj postupak.

  • Društvo

  • 07. Feb. 2022  07. Feb. 2022

  • 0

Nakon desetogodišnjeg osnovnog ugovora, za nabavku identifikacionih dokumenata, između ostalog i vozačkih dozvola, vrijednosti 100 miliona maraka, Agencija za identifikaciona dokumenta, evidenciju i razmjenu podataka BIH (IDDEEA) je odlučila da pregovaračkim postupkom nadogradi taj ugovor, odnosno da ponuđaču, kompaniji „Milbauer" novih 800 hiljada maraka za izradu dodatnih vozačkih dozvola.

Zbog toga Transparency international u BiH zatražio je od Agencije za javne nabavke BiH da provjeri ovaj postupak.

Pod oznakom „hitno“ i bez javnog poziva, Agencija za identifikaciona dokumenta, evidenciju i razmjenu podataka BiH (IDDEEA) sklopila je 29. decembra 2021. godine ugovor sa kompanijom „Milbauer“, za nabavku obrazaca vozačkih dozvola. Ugovor vrijedan 800 hiljada KM bez PDV-a, sklopljen je putem pregovaračkog postupka.

Na ovaj način IDDEEA je ponovo dodijelila ugovor kompaniji „Milbauer“, sa kojom je i prije deset godina na isti način sklopila osnovni ugovor za nabavku identifikacionih dokumenata, vrijedan više od 100 miliona maraka. 

Iz Transparencyja smatraju da je ugovor suprotan Zakonu o javnim nabavkama BiH. Zatražili su od Agencije za javne nabavke BiH da provjeri postupak.

„Ne može se govoriti o hitnosti kada je IDDEEA imala 10 godina da pripremi neki redovniji, otvoreniji i transparentniji postupak, a ne da pregovaračkim postupkom pregovara sa jednim ponuđačem“, smatra Damjan Ožegović.

Pored hitnosti, iz IDDEEA-e kažu da je ugovor sa istim ponuđačem skopljen jer bi eventualna promjena dobavljača mogla izazvati dodatne probleme.

„Promjena dobavljača mogla bi da dovede do toga da se nabave obrasci koji imaju drugačije tehničke karakteristike. To bi izazvalo nesklad i prouzrokovalo bi značajne tehničke poteškoće u funkcionisanju i održavanju kompletnog sistema za personalizaciju vozačkih dozvola“, saopćili su iz IDDEEA-e za portal „Capital.ba“.

I ovo pojašnjenje je sporno, ističu iz Transparency internationala u BiH.

„Jer IDDEEA će u jednom trenutku, a to je uskoro, morati da objavi taj otvoreni postupak, na koji će se moći prijavljivati i drugi ponuđači, što znači da ovim pregovaračkim postupkom na neki način to samo prolongirano, odnosno trenutnom ponuđaču je dato, poklonjeno na neki način 800 hiljada maraka, jer umjesto da raspišu sada postupak oni će ga raspisati za nekoliko mjeseci“, smatra Damjan Ožegović.

Iz opozicije su saglasni da je Agencija za identifikaciona dokumenta, evidenciju i razmjenu podataka BiH (IDDEEA) morala raspisati javni poziv i redovnom nabavkom dati priliku i drugim ponuđačima.

„I da se u javnosti već jednom skine ta nekakva tema da svaki put kada je problem, kada je nedostatak, da li tih vozačkih dozvola ili drugih dokumenata, da jednostavno to uradi po hitnom postupku i da tu nema prostora da tu bude i prijavljivanje drugih ponuđača“, kaže poslanik PDP-a u PD PS BiH Mira Pekić.

Međutim, informacije koje su objavili pojedini mediji, pokazuju da je bilo zainteresovanih za posao nabavke ličnih dokumenata. Naime, u oktobru prošle godine, IDDEEA je bila upozorena da se desetogodišnji ugovor bliži kraju. Tada se francuska kompanija "Thales DIS France SAS", interesovala za posao nabavke obrazaca za vozačke dozvole i lične karte. Poslali su uredan dopis agenciji, ali odgovor nikada nisu dobili, a posao je dodijeljen „Milbaueru“.

Slučajno ili ne, znat će se ako ikada bude provedena zvanična istraga. 

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...