ANALIZA AGENCIJE "PATRIJA": Građanske stranke bile u pravu kada su tražile fokusiranje na antiustavne poteze Dodika!

I naravno, jasno je da tema nije Izborni zakon, a sada se pokazalo da je stav SDP-a, DF-a i Naše stranke da ne idu u Neum na pregovore u vezi izborne reforme dok se ne zaustavi Milorad Dodik potpuno opravdan i jasan, uz puno razumijevanje opasnosti politike koju Dodik provodi. 

  • Politika

  • 08. Feb. 2022  08. Feb. 2022

  • 3

Poslanici Kluba poslanika SDA u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine održat će danas hitnu press konferenciju na temu aktuelne političke situacije u BiH i dešavanja na sjednici Narodne skupštine RS-a, piše Patrija.

I naravno, jasno je da tema nije Izborni zakon, a sada se pokazalo da je stav SDP-a, DF-a i Naše stranke da ne idu u Neum na pregovore u vezi izborne reforme dok se ne zaustavi Milorad Dodik potpuno opravdan i jasan, uz puno razumijevanje opasnosti politike koju Dodik provodi. 

Današnja rasprava u NSRS-u gdje će se voditi polemika o osnivanju VSTV-a Republike Srpske što Bosnu i Hercegovinu uvodi u apsolutnu pravnu nesigurnost jasan je pokazatelj da Dodik ne staje, a da je priča o bošnjačko-hrvatskim odnosima unutar BiH dala Dodiku dovoljno vremena da udahne duboko i makne se s naslovnica ovdašnjih, ali i svjetskih medija.

Da ga se moralo koordinirano zaustaviti ranije upozoravali su i neki pravosudni službenici, jer svaki Dodikov korak naprijed znači duži i teži oporavak.

I tada je izjava predsjedavajućeg Predsjedništva Željka Komšića o tome da je Dodik u potpunosti normalizirao i učinio javno prihvatljivim rušenje ustavnog poretka, zvučala potpuno opravdana, danas zvuči još realnije, ali i zastrašujuće je da je zbilja sve to istina.

"Skretanje političkog fokusa na razgovore o izbornom zakonu u Neumu, pokazuje da to nije ništa drugo nego pokrivač za Dodikove separatističke aktivnosti“, kazao je Komšić uoči 'neumskih pregovora'.

Svi pozivi Tužilaštvu BiH da konačno reaguje i zaustavi udar na institucije, kao i pozivi probosanskim predstavnicima u institucijama na razgovore i konsultacije vezane za institucionalni odgovor na separatističke aktivnosti, ostali su mrtvo slovo na papiru.

Nije zgoreg 'pregovarače iz Neuma' podsjetiti danas i na izjavu predsjednika SDP-a BiH Nermin Nikšić koji se pismom obratio ambasadorima država članica Vijeća za implementaciju mira, u kojem ih je upoznao o stavu SDP-a BiH vezanom za pregovore o ustavnim reformama i izmjenama Izbornog zakona BiH.

„Preduslov za razgovore o ustavnim reformama i izmjenama Izbornog zakona Bosne i Hercegovine je deblokada državnih institucija i stavljanje van snage neustavnih, antidejtonskih, secesionističkih odluka vlasti u bosanskohercegovačkom entitetu Republika Srpska (RS)", kazao je između ostalog Nikšić.

Ali dok Dodik nastavlja po svome i u momentu kada je objavljen i prijedlog zakona u kojem se otima državna imovina, pojedini i dalje 'trve' o Izbornom zakonu!?

Danas o tome SDA ipak neće. Jesu li konačno u BiH političke elite shvatile da očuvanje državnog suvereniteta mora biti prioritet svih trenutnih razgovora, a neupitnost jedinstva države bez etničkih podjela ne može biti predmet razgovora ili kompromisa.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 3

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...