JE LI NA POMOLU NOVI SKANDAL: Hoće li Ministarstvo vanjskih poslova Bosne i Hercegovine pod kiriju... (VIDEO)

Stručnjak za imovinsko-pravne odnose Esad Hrvačić pojašnjava da nepostojanje Zakona o državnoj imovini u BiH nije prepreka za ovakve odluke.

  • Društvo

  • 09. Feb. 2022  09. Feb. 2022

  • 0

Ministarstvo vanjskih poslova Bosne i Hercegovine uskoro bi i zvanično moglo postati podstanar u zgradi u kojoj funkcionira, a na koju pravo vlasništva sada polažu Željeznice Federacije Bosne i Hercegovne.

U Ministarstvu muk o ovoj odluci, a državno Pravobranilaštvo čeka sudsku odluku poslije čega će razmatrati mogućnost zaštite imovinskih interesa BiH.

Prije više od mjesec Ministarstvo vansjkih poslova BiH dobilo je informaciju da je zgrada u kojoj djeluje, sada u vlasništvu Željeznica Federacije BiH. Odluka je to Općinskog suda u Sarajevu, potvrđeno nam je u Željeznicama Federacije BiH, koje su od Ministarstva vanjskih poslova BiH zatražile da podnese zahtjev za zakup dijela zgrade u kojem rade. 

Ismet Velić, zamjenik pravobranioca BiH

“Pravobranilaštvo BiH će sačekati odgovor odnosno dostavu određene odluke koja je donsesena, pa će na osnovu toga odlučiti o onome što je neophodno poduzeti vezano za zaštitu imovine i imovinskih interesa države BiH.”

Stručnjak za imovinsko-pravne odnose Esad Hrvačić pojašnjava da nepostojanje Zakona o državnoj imovini u BiH nije prepreka za ovakve odluke.

doc. dr. Esad Hrvačić, stručnjak za imovinsko-pravne odnose

“Postoje slučajevi gdje se pravo vlasništva upisuje u korist subjekata koji imaju upisano pravo vlasništva ili raspolaganja i korištenja i to je kada se grubo primjenjuje Zakon o stvarnim pravima. Postavlja se u pitanje da li je Zakon o stvarnim pravima u koliziji sa Zakonom o državnoj imovini, odnosno odlukama visokog predstavnika, odnosno odlukama ustavnih sudova. Zato treba, u ovom slučaju da odluči Federacija BiH jer se radi o federalnom propisu.”

Muharem Cero, stručnjak za državnu imovinu

“U svakom slučaju radi se o imovini koja se vjerovatno u narednom periodu biti obuhvaćena Zakonom o denacionalizaciji i restituciji i biti vraćena ili na neki drugi način obeštećen izvorni vlasnik”.

Više u prilogu BHRT-a.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...