MOGUĆE INVESTICIJE KANADE U BiH: Konaković održao nekoliko sastanaka na marginama Minhenske konferencije o sigurnosti

Sagovornici su se složili da ekonomska saradnja BiH i Kanade nije na značajnijoj razini zbog geografske udaljenosti, skromnog bh. tržišta i ograničenih proizvodnih kapaciteta, dok potencijala za ulaganja ima u područjima energetike, poljoprivrede, drvne industrije, stočarstva i turizma.

  • Politika

  • 17. Feb. 2024  

  • 3

Ministar vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Elmedin Konaković održao je danas na marginama Minhenske konferencije o sigurnosti, sa ministrom vanjskih poslova Kraljevine Švedske Tobiasom Billströmom te ministricom vanjskih poslova Kanade Mélanie Joly. Održao je sastanak i sa parlamentarnim državnim sekretarom u Ministarstvu za ekonomsku saradnju i razvoj SR Njemačke Nielsom Annenom.

Ministar Konaković se tom prigodom zahvalio Švedskoj na snažnoj podršci evropskoj perspektivi Bosne i Hercegovine i regije. Ocijenio je od izuzetnog značaja za BiH da na predstojećem sastanku Europskog vijeća u ožujku dobije odluku o otvaranju pristupnih pregovora. Naglasio je da su u proteklom razdoblju intenzivirani napori da do ožujka ove godine BiH postigne potreban napredak u odnosu na 14 ključnih prioriteta iz Mišljenja Europske komisije. Izrazio je nadu da će EK u svom narednom Izvješću prepoznati napredak koji je BiH postigla i preporučiti Europskom vijeću da donese odluku o otvaranju pristupnih pregovora. U tom kontekstu izvijestio je sugovornika da je Dom naroda Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine jučer podržao Zakon o sprječavanju pranja novca i financiranja terorističkih aktivnosti, čime je ispunjen još jedan uvjet za otvaranje pregovora s EU.

Ministar Konaković je tokom razgovora sa švedskim ministrom izrazio zahvalnost Švedskoj i na potpori koju pruža održivom razvoju, reformskim i integracijskim procesima u BiH, a posebno kroz Strategiju razvojne suradnje sa Zapadnim Balkanom.

Razgovarano je i o bosanskohercegovačkoj dijaspori u Švedskoj, koja predstavlja primjer dobre integracije u švedsko društvo i posebne veze između dviju zemalja, kao i uvjetima njihovog društvenog organiziranja. Sugovornici su se složili kako je potrebno unaprijediti gospodarsku suradnju između BiH i Kraljevine Švedske.

O mogućim investicijama Kanade u BiH

Tokom susreta sa ministricom Kanade konstatirano je da su bilateralni odnosi Bosne i Hercegovine i Kanade prijateljski, bez otvorenih pitanja.

S obzirom na opredijeljenost BiH za sigurnost, stabilnost i prosperitet cijele regije, ministar Konaković je izrazio zahvalnost Vladi Kanade na podršci BiH na njenom putu ka punopravnom članstvu u euroatlantskim integracijama. Ocijenio je da je od izuzetnog značaja za Bosnu i Hercegovinu da na predstojećem sastanku Europskog vijeća u martu dobije odluku o otvaranju pristupnih pregovora, što bi učvrstilo našu vanjsku politiku i institucionalni okvir za reformu društva.

Sagovornici su se složili da ekonomska saradnja BiH i Kanade nije na značajnijoj razini zbog geografske udaljenosti, skromnog bh. tržišta i ograničenih proizvodnih kapaciteta, dok potencijala za ulaganja ima u područjima energetike, poljoprivrede, drvne industrije, stočarstva i turizma.

Bilo je riječi i o značaju brojne bosanskohercegovačke dijaspore u Kanadi, koja je dobro integrirana u kanadsko društvo i doprinosi jačanju strateških odnosa između Kanade i Bosne i Hercegovine.

Sastanak s parlamentarnim državnim sekretarom Njemačke

Ministar vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Elmedin Konaković sastao se 17. februara 2024. godine, na marginama Minhenske konferencije o sigurnosti, sa parlamentarnim državnim sekretarom u Ministarstvu za ekonomsku saradnju i razvoj SR Njemačke Nielsom Annenom.

Ministar Konaković je tokom susreta izrazio zahvalnost na podršci Njemačke BiH na putu u EU te reformskom procesu. Izrazio je nadu da će Europska komisija prepoznati napredak BiH u svom narednom Izvještaju o BiH i preporučiti Europskom vijeću da donese odluku o otvaranju pristupnih pregovora s BiH. Izvijestio je sagovornika o postignutom napretku i aktivnostima Vijeća ministara BiH. Kada je riječ o ispunjavanju uslova za otvaranje pregovora sa EU kazao je da je Dom naroda Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine jučer podržao Zakon o sprječavanju pranja novca i finansiranja terorističkih aktivnosti. Potvrdio je potom da je Bosna i Hercegovina u potpunosti uskladila svoju vanjsku politiku sa Zajedničkom vanjskom i sigurnosnom politikom Europske unije te da predano radi na ispunjavanju 14 prioriteta iz Mišljenja Europske komisije. Pozdravio je usvajanje novog Plana rasta za Zapadni Balkan od strane Europske komisije te da je Vijeće ministara BiH imenovalo Radni tim za izradu plana reformi za njegovu provedbu.

Ministar Konaković se zahvalio tokom razgovora na kontinuiranoj razvojnoj i finansijskoj saradnji Njemačke, usmjerenoj na energiju i klimu te održivi privredni razvoj.

Sagovornici su se složili da postoji značajan potencijal za daljnje jačanje ekonomske saradnje u području energetike, prvenstveno u obnovljivim izvorima energije.

Razgovarano je i o održavanju međuvladinih konsultacija između BiH i Njemačke i ugovornim odnosima između dvije zemlje. Razmijenjena su mišljenja o unapređenju bilateralnih odnosa, ugovornim odnosima te drugim pitanjima od obostranog značaja za dvije zemlje. Razgovarano je i o mogućnosti otvaranja ambasade Kanade u Sarajevu, što bi dodatno unaprijedilo odnose dvije zemlje.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 3

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...