ZAŠTITA OD NEOVLAŠTENE UPOTREBE: Alijino ime više se neće moći koristiti tek tako

Fondacija "Alija Izetbegović" osnovana je 2019. godine, a intenzivno je počela s radom 2020. godine.

  • Vijesti

  • 09. Feb. 2022  09. Feb. 2022

  • 8

Glavni tajnik Fondacije "Alija Izetbegović" Muhamed Mulahmetović izjavio je za agenciju Fena kako je u toku proces zaštite imena Alije Izetbegovića od neovlaštene upotrebe.

Rekao je kako su do sad na taj način ime Alije Izetbegovića i žig Fondacije "Alija Izetbegović" zaštićeni na području EU pri Uredu za intelektualno vlasništvo Evropske unije, dok je u toku proces zaštite imena i žiga u Republici Turskoj, Bosni i Hercegovini i regiji.

''Cilj ovog procesa jeste da se ime Alije Izetbegovića, kao i žig Fondacije, zaštite od neovlaštene i neodgovarajuće upotrebe, posebno kada je u pitanju korištenje imena za nazive različitih organizacija, događaja, promocija i slično. Ulazak u proces zaštite imena ukazuje na posvećenost Fondacije "Alija Izetbegović" da svome radu, kao i intelektualnom i životnom naslijeđu Alije Izetbegovića, pristupa sa ozbiljnošću i odgovornošću'', kazao je za Fenu Mulahmetović.

Od ostalih aktivnosti izdvaja rad na prevođenju i objavljivanju djela Alije Izetbegovića, promocije knjige "Robije Alije Izetbegovića" u BiH i regiji. Također, u planu je i rad na prikupljanju i digitaliziranju arhive koja se odnosi na Aliju Izetbegovića kao i brojne druge aktivnosti.

Fondacija "Alija Izetbegović" osnovana je 2019. godine, a intenzivno je počela s radom 2020. godine.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 8

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...