VUKADIN OTKRIO KARTE: "BiH ne može opstati bez stvarne federalizacije!"

Nekadašnji HDZ-ovac a danas čelnik Hrvatskog nacionalnog pomaka Ivan Vukadin, kazao je da je jedino rješenje za BiH stvarna federalizacija, što je zapravo drugi naziv za etničku podjelu Federacije BiH i formiranje dva entiteta, jednog s bošnjačkom i drugog s hrvatskom većinom.  

  • Politika

  • 09. Feb. 2022  09. Feb. 2022

  • 12

Premijer Livanjskog kantona i čelnik Hrvatskog nacionalnog pomaka Ivan Vukadin kazao je u razgovoru za mostarsku redakciju "Večernjeg lista" da je nastavak razgovora u četvrtak oko promjena izbornog zakonodavstva “samo još jedan pokušaj pritiska bošnjačkih stranaka na hrvatske pregovarače s ciljem popuštanja, odnosno smanjenja nadležnosti domova naroda što za nas iz Hrvatskog nacionalnog pomaka jednostavno nije prihvatljivo”.  

"Bošnjačke stranke ovim pokušajem pokazuju svoj jasan politički cilj, a to je Federaciju BiH pretvoriti u klasični građanski entitet i u cijelosti imati sve političke procese pod nadzorom. Tim pokušajima ruše multietničnost i konstitutivnost koja je ugrađena u Ustav BiH, a to je Daytonski mirovni sporazum. U konačnici ti pokušaji vode prema rušenju države BiH. Zašto to rade, nije mi jasno, ali BiH je bila i bit će i hrvatska i srpska i bošnjačka jer, ako tako ne bude, onda se bojim da BiH neće opstati u ovakvom obliku", kazao je Vukadin.  

Vukadin ne misli da su pregovori u Neumu propali nego da nisu uspjeli. 

"Što Hrvati žele, kristalno je jasno, a to je mogućnost izbora legalnih i legitimnih predstavnika hrvatskog naroda u institucije vlasti i mogućnost razvoja pluralizma u hrvatskom narodu kako je jedino normalno u demokratskim društvima u našem okruženju. Želimo prekinuti s praksom koja je zaživjela u Federaciji BiH kojom bošnjački većinski narod Hrvatima bira člana Predsjedništva BiH i izaslanike u Dom naroda Federacije BiH te tako sprječava pluralizam i razvoj demokracije u hrvatskom političkom biću na području BiH."  

Na pitanje u kojem smjeru očekuje zaključke HNS-a BiH 19. februara, Vukadin je kazao kako se nada da će HNS BiH usvojiti konkretne odluke kojima ćemo reći što nam je činiti ako se ponovno dogodi nelegitiman izbor hrvatskih predstavnika u tijela vlasti. Taj odgovor treba biti odgovoran prema hrvatskom narodu u BiH i u skladu pozitivnim zakonskim propisima u BiH. 

"Od Zagreba očekujemo da poštuju svoju obvezu koju su preuzeli kao supotpisnici Daytonskog sporazuma, da i zbog vlastitih državnih interesa štite interes hrvatskog naroda i cjelovitost BiH kao jamstvo stabilnosti. Mislim da hrvatske elite ne kalkuliraju nego imaju dužnost svaki korak dobro odmjeriti. Najlakše je biti populist zbog prolaznih političkih bodova. Nama to neće pomoći. Nama pomaže samo održivo rješenje koje će jamčiti ravnopravnost hrvatskog naroda. Hrvatski nacionalni pomak u svom programu nudi to rješenje, a ono se zove stvarna federalizacija BiH. Bez toga nema rješenja i ja očekujem da nas Zagreb u tom nastojanju podupre."

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 12

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...