TEŽAK UDARAC DRAGANU ČOVIĆU: Novu Vladu Ivana Vukadina izglasali HDZ-ovi zastupnici, HDZ BiH spao je na samo...

U Skupštini Livanjskog kantona za imenovanje vlade prema Ustavu je potrebno osigurati dvotrećinsku većinu, odnosno 17 od 25 ruku skupštinskih zastupnika.

  • Mini market

  • 15. Feb. 2024  

  • 0

Na II. vanrednoj sjednici Skupštine Livanjskog kantona u Tomislavgradu, održanoj u srijedu, posljednji je kanton u Federaciji koji je konačno formirao vladu i to nakon skoro godinu i pol nakon posljednjih izbora iz oktobru 2022. godine.

Novu vlast čine koalicije čak šest stranaka te dvoje bivših HDZ-ovaca. Tačnije, Marija Bagarić bivša HDZ-ovka koja je sada neovisna zastupnica, dok za Stipu Galića na službenoj web stranici Skupštine kantona 10 još stoji da je HDZ-ov zastupnik. Potpuno je jasno da bez ovo dvoje HDZ-ovih zastupnika ova vlada ne bi bila izglasana.

Pitanje je kakav će nejgov status u HDZ-u biti nakon ovakvog glasanja. No, postoji još pitanja – je li posrijedi “soliranje” ili je posrijedi stranački dogovor između HDZ-a i HNP-a ili HDZ 1990.

Naime, kako se može čuti iz izvora u ovom kantonu, nije isključen dogovor oko unosnog biznisa s koncesijama nad prirodnim resursima, izgradnju vjetro i solarnih elektrana, crpljenje podzemnih voda, korištenja lovišta itd, a čiji su korisnici najvećim dijelom kineska poduzeća.

U Skupštini Livanjskog kantona za imenovanje vlade prema Ustavu je potrebno osigurati dvotrećinsku većinu, odnosno 17 od 25 ruku skupštinskih zastupnika.

U Skupštini Kantona 10 nova vlada, od ukupno 25 zastupnika dobila je podršku njih 17 – iz Hrvatskog nacionalnog pomaka (HNP) – pet zastupnika, HDZ-a 1990 – četiri zastupnika, Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNS) i Stranke demokratske akcije (SDA) sa po dva zastupnika, te po jedanog zastupnika iz Srpske sloge i Srpskog jedinstva, kao bivše HDZ-ovka Marije Bagarić, sada neovisna zastupnice, te HDZ-ovog zastupnika Stipe Galića.

Zanimljivo je da je HDZ u ovom kantonu, od pet skupštinskih mandata osvojenih na izborima (koliko ima i HNP), nakon izlaska iz HDZ-a zastupnice Bagarić “spao” na četiri, odnosno, nakon što je novu vladu podržao i Galić, kolega iz bivše stranke – tačnije tri.

Da HDZ trpi ozbiljan poraz pokazuje i činjenica da je ova stranka nekada u Skupštini suvreno imala i  9 zastupnika, onoliko koliko sada zajedno imaju HNP i HDZ 1990, piše Republikainfo.

Podsjećamo i da je sam Ivan Vukadin bivši dugogodišnji član HDZ-a koji je tu stranku napustio  prije četiri godine nakon što je ogranak HDZ-a u Tomislavu imao izborne bolje rezultate nego u Livnu. Unatoč tome, Borjana Krišto je insistitrala na kandidatu za predsjednika vlade iz Livna. Čović je podržao Krišto, a Tome se Vukadin suprotstavio te uskoro osnovao HNP.

Za predsjednika Vlade imenovan je Ivan Vukadin, ministar financija je Ivan Ćubela, ministar unutarnjih poslova Mario Lovrić, ministar gospodarstva Miroslav Jaglica, ministar poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva Božo Perić, ministar znanosti, prosvjete, kulture i športa Ante Tadić, ministar graditeljstva, obnove, prostornog uređenja i zaštite okoliša Sead Hadžijahić, ministrica rada, zdravstva, socijalne skrbi i prognanih Dijana Novković-Pećanac dok je ministar pravosuđa i uprave Aleksandar Rodić.

Skupština je i svojila i budžet kantona za 2024. godinu u iznosu od 122.471.546 KM kao i Zakon o izvršavanju budžeta kantona za 2024. godinu.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...