MALO ČUDO NA SJEVEROISTOKU BOSNE: Drvna industrija u Tuzlanskom kantonu bilježi izvrsne rezultate, kompanija iz Živinica izvozi proizvode na evropsko tržište...

Tuzlanski kanton bilježi sve bolje rezultate kada je u pitanju proizvodnja i izvoz namještaja.

  • Ekonomija

  • 11. Feb. 2022  11. Feb. 2022

  • 0

Oko 3.500 radnika zaposlenih u 149 firmi na ovom području svakodnevno daju svoj maksimum da bi proizvodi bili plasirani na evropsko tržište. I izuzetno su uspješni u tome.

Plasirati bosanskohercegovačke proizvode na evropsko tržište ogroman je uspjeh. Vjetar u leđa je i činjenica da je iz godine u godinu procent izvoza u porastu. Sve to potvrđuje da drvna industrija ima tendenciju rasta te da naš namještaj i drugi proizvodi od drveta imaju sve bolju poziciju na tržištu.

"95% proizvodnje ide za izvoz u zapadne zemlje. Najviše izvozimo za Austriju, za Mađarsku, za Hrvatsku, također izvozimo i u Srbiju i Crnu Goru", navodi Adin Hadžić, menadžer za nabavku i transport u firmi Kavgico Živinice.

Širenje obima posla zahtijeva i veći broj radnika, no proces zapošljavanja nije toliko jednostavan. Sve bi bilo lakše, objašnjavaju, kada bi država prepoznala potencijal ove grane industrije i pružila poticaje pri zapošljavanju nove radne snage.

"2021. je bila odlična u sistemu poslovanja i isporuke robe prema kupcima, međutim, ono što nas i dalje sve trenutno boli je to što nemamo te neke podsticaje od države vezano za sistem zapošljavanja jer je sve više manjka radne snage", istakao je Nermin Rizvanović, šef proizvodnje u firmi Kavgico Živinice.

Investicije su uvijek dobrodrošle, bile one sa lokalnog, kantonalnog ili državnog nivoa. Bitno je sagledati podatke od prethodnih godina i na osnovu toga znati u šta i na koji način ulagati.

"Nismo obustavljali proizvodnju, što je dobra stvar naspram nekih drugih sektora koji su otpuštali radnike. Nismo otpustili nijednog radnika", dodaje Hadžić.

Više u prilogu FTV-a.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...