MALVERZACIJE NAČELNIKA OPŠTINE ŠIPOVO: Kovač po godinu dana radnicima ne uplaćuje doprinose

Inače, Ministarstvo finansija Republike Srpske je sredinom 2021. godine donijelo rješenje o odgodi plaćanja poreskog duga ovom preduzeću na period od 60 mjeseci.

  • Ekonomija

  • 23. Dec. 2023  

  • 0

Radnicima “Drvne industrije Šipovo”, odnosno preduzeća “Čajavec Company” koje je dio ove grupacije u vlasništvu načelnika opštine Milana Kovača, plate se ne isplaćuju na vrijeme, a obaveze za doprinose se ne uplaćuju ni po godinu dana, upozoravaju revizori, piše poslovni portal CAPITAL.

U izvještaju za 2022. godinu koji se pojavio na Banjalučkoj berzi se navodi da je društvo plate isplaćivalo sa zakašnjenjem od dva mjeseca, dok je plaćanje poreza i doprinosa kasnilo preko 12 mjeseci sa čime su prekršena dva zakona.

“Porez na dohodak se prema zakonu plaća u momentu isplate neto ličnih primanja, dok se doprinosi socijalnog osiguranja zaposlenih plaćaju u momentu isplate neto ličnih primanja, odnosno najkasnije u roku od dva mjeseca od datuma obračunatih ličnih primanja”, navode revizori.

Inače, Ministarstvo finansija Republike Srpske je sredinom 2021. godine donijelo rješenje o odgodi plaćanja poreskog duga ovom preduzeću na period od 60 mjeseci.

Dug sa kamatama je tada bio 192.608 KM, a posljednja rata po tom sporazumu bi trebala da bude plaćena u junu 2026. godine.

Međutim, po priznanju Milana Kovača, to će biti jako teško jer se preduzeće našlo u velikim finansijskim problemima u koje je upalo početkom pandemije virusa korona. Reprogram se, dodaje on, uglavnom plaća, ili se u suprotnom Poreska uprava namiruje preko računa.

Promet je u vrijeme korone pao za 50 odsto i od tada se veoma teško vratiti na tržište. Situacija u drvnoj industriji je veoma problematična, ako ovu godinu nekako i okončamo veliko je pitanje šta će biti u idućoj”, kazao je on u izjavi za CAPITAL.

On kaže da situacija na tržištu nije nimalo naivna.

Ne vidimo izlaz, a evropsko tržište bez kojeg ne možemo disati se ne vraća”, zaključio je on.

Kovač nije jedini iz ovog sektora koji je ove godine upao u probleme.

Preduzeća biznismena Ljube Ćubića, “Nova Dipo” i “Nova DI Vrbas” tokom cijele godine su bila u skoro stalnoj blokadi zbog pada narudžbi, a sve se prelomilo preko leđa radnika koji su uglavnom radili praznih džepova.

Na ivici propasti je i kompanija “Nova Borja” iz Teslića koja je u novembru sve radnike poslala kućama i iz koje su mašine iznesene prije nekoliko sedmica.

Inspekcija je vlasniku Stojku Petkoviću naložila da isplati radnicima plate za septembar i oktobar 2023. godine. Doprinosi im nisu uplaćeni od maja 2018. godine.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...