ĐONLAGIĆ ODLUČNO: "Do kraja za građansku Bosnu i Hercegovinu"

"Raste podrška za građansku Bosnu i Hercegovinu. Duboko smo uvjereni da je većina naših građana za ovaj model građanske države", kaže on.

  • Politika

  • 11. Feb. 2022  11. Feb. 2022

  • 1

Građanska država nasuprot cementiranja etničkog modela je politička borba koja svoj epilog dobiva i ovih dana, stav je generalnog sekretara DF -a i državnog zastupnika Dženana Đonlagića.

Saopćenje DF-a prenosimo u cijelosti: 

"Jasno je građanima ove zemlje ko su oni koji ovih dana traže način kako da nađu balans i ispune želje politikama Dragana Čovića za ovaj drugi model cementiranja etničkog, segregacijskog. Imajući u vidu da u isto vrijeme Milorad Dodik na sistemski način ruši državu, ovo pitanje dobiva posebnu težinu.

Nema balansiranja i kompromisa između građanskog i etničkog. Ili si za građanski, ili si za etnički model.

Branimo svim političkim sredstvima i zagovaramo građanski princip budućeg uređenja Ustava BiH. Sve nas je više iz dana u dan. Raste podrška za građansku Bosnu i Hercegovinu. Duboko smo uvjereni da je većina naših građana za ovaj model građanske države.

Kada kažu da je to brisanje prava da se i etnički opredijeliš, to je laž! Građanski princip je poštivanja svih temeljnih ljudskih prava i sloboda. U centru Ustava je građanin sa svim svojim pravima, uključujući i pravo da budeš etnički opredjeljen onako kako osjećaš. Građanin, kao suveren u Ustavu, ima jednaka prava pred zakonom, jednaku vrijednost glasa i svi su građani isti pred Ustavom i zakonima. To je suština. Na ovo novo uređenje nas obavezuje i pet presuda Evropskog suda za ljudska prava u Strazburu.

Pored toga, obavezuju nas i naša djeca i sve buduće generacije da im ostavimo državu uređenu na građanskom principu što je model nove, moderne, liberalno-demokratske, evropske države. Bosna i Hercegovina će da bude sve od navedenog. Nemamo pravo i nećemo da odustanemo od ovih ciljeva i ideala koji su čisti, plemeniti i dobronamjerni prema svima. Bez obzira koliko nas blate, vrijeđaju ovih dana, pogotovo sa naslovnica pojedinih novina i medija, odustati nećemo. Zato idemo do kraja za građansku državu Bosnu i Hercegovinu jednaku za sve", navodi se u saopćenju DF-a.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 1

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...