VIJEĆNIK DEMOKRATSKE FRONTE MIRZA MEMIŠEVIĆ TVRDI: "Pregovori o izbornom zakonu kontraproduktivni dok Dodik realizuje puzajuću secesiju"

Dodaje da pregovarači iz Neuma ne spominju da HDZ blokira entitet već četiri godine nego kao argument za pregovaranje uzimaju potencijalni nastavak blokade".

  • Politika

  • 12. Feb. 2022  12. Feb. 2022

  • 1

Zašto su pregovori o izbornom zakonu u ovom trenutku kontraproduktivni. Prvi i osnovni razlog je secesionizam Milorada Dodika. Na mnogo različitih nivoa je pogubno fokusirati se na pregovore o izbornom zakonu dok Dodik izdvaja dio zemlje iz njenog pravnog okvira, poručio je vijećni Demokratske fronte u Novom Sarajevu Mirza Memišević.

"Navest ću samo jedan primjer: mediji u Federaciji su preplavljeni informacijama i gostovanjima u vezi pregovora i prema slobodnoj procjeni jedva 10% medijskog prostora se posvećuje Dodikovom antidržavnom djelovanju. Ako nam nešto nije u fokusu kako se onda možemo pravilno postaviti spram te situacije!? Još gore, ostavljamo utisak da nam nije dovoljno stalo do onog šta radi drugi entitet jer smo zaokupljeni nečim, u ovom trenutku, značajno manje važnim. To je potencijalno katastrofalno postavljanje prioriteta koji nesumnjivo zaslužuju pažnju. - Jer HDZ već četiri godine "mostarizira" paralizira i blokira Federaciju", ističe Memišević.

Dodaje da pregovarači iz Neuma ne spominju da HDZ blokira entitet već četiri godine nego kao argument za pregovaranje uzimaju potencijalni nastavak blokade".

"U njihovoj interpretaciji to nije nastavak blokade jer sadašnju blokadu provedbe izborne volje građana ni ne spominju. Iz toga zaključujem da blokade i antidemokratsko ponašanje HDZ-a smatraju legitimnim, prihvatljivim načinom borbe. To je poguban i neprihvatljiv pristup. - Jer HDZ ima zahtjeve koje ne podržava civilizovan svijet. HDZ-ovi prijedlozi listom su dobili odbijenicu predstavnika venecijanske komisije. To tvrdi većina neumskih pregovarača, osim, naravno, Čovića. I umjesto da se kompromis traži u popuštanju HDZ-a on se traži u jezičkim vratolomijama - Jer Čović podržava ono što radi Dodik", dodaje Memišević.

Ovaj razlog, navodi, je u uskoj vezi sa prvim.

"Ako imate pregovarača sa tvrdim i neprihvatljivim stavovima koji prešutno, prikriveno ili otvoreno podržava secesionizam Milorada Dodika kako on može biti relevantan sagovornik. Može li se zaključiti da to Čović radi namjerno da bi odvukao pažnju sa onog što radi Dodik? Možda on to ne radi s tom namjerom ali upravo je to ono što se dešava. Dodik je započeo secesiju, a Čović blokadu i potpuno je nejasno zašto se pod tim okolnostima "mora" pregovarati. Da se ne naljute međunarodni posrednici? Da odobrovoljimo "braću" koja ruše kuću? Da ne bude gore nego što jeste? A imamo li mi nek garancije da će oni nekad prestati sa rušenjem države ako im se da ono što traže? Razmišljaju li o "ljutnji" međunarodnih faktora Dodik i Čović? Čitav svijet je "ljut" na Dodika ali on i dalje tjera svoje. To se ponekad zove i politika, u ovom slučaju pogrešna ali veoma ustrajna i konzistentna politika za razliku od politike stranaka iz Sarajeva koje, neke od njih, tvrde da su za individualna prava ali samo ako je i HDZ", zaključio je Memišević.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 1

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...