ISPRAVKA TEKSTA: Mađarska negira da je Orban nametnuo moguće povlačenje iz EU

Mađarska vlada je 13. februara demantovala da je premijer Victor Orban iznio mogućnost istupanja iz Evropske unije tokom predizbornog skupa prethodnog dana.

  • Svijet

  • 13. Feb. 2022  28. Feb. 2022

  • 8

Orbanov portparol Zoltan Kovač objavio je na Twitteru da je njemačka novinska agencija DPA “pogriješila”.

Premijer Orban nije nagovijestio napuštanje EU“, napisao je Kovač. „Naprotiv, rekao je: ‘Mi sa svoje strane želimo da zadržimo EU na okupu. . . EU ima budućnost samo ako možemo ostati zajedno.

Dpa-ova priča koja pokriva Orbanov govor 12. februara imala je naslov: Orban nagovještava mogućnost izlaska Mađarske iz EU.

Govoreći u godišnjem obraćanju koje je ove godine označilo početak njegove kampanje za parlamentarne izbore u Mađarskoj 3. aprila, Orban je rekao da EU vodi “sveti rat, džihad” protiv Mađarske pod sloganom vladavine prava.

Orban je svojim pristalicama u Budimpešti poručio da EU treba da pokaže “toleranciju” prema Mađarskoj.

Orban je također upozorio na moguću poplavu izbjeglica iz susjedne Ukrajine ako Rusija tamo pokrene vojnu invaziju.

Sukob Rusije i Ukrajine je hitan – rekao je on. “Interes Mađarske: Rat se prije svega mora izbjeći.”

altVitkor Orban

Međutim, on je također govorio protiv planova EU da uvede oštre sankcije Moskvi ako napadne Ukrajinu.

Sankcije, kaznena politika, predavanja ili bilo koja druga vrsta arogancije od strane velikih sila ne dolaze u obzir – rekao je Orban, koji ima možda najbliži odnos s ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom od bilo kojeg lidera EU.

Otkako je Rusija anektirala ukrajinski region Krima 2014. godine, Orban se stalno protivio sankcijama EU protiv Moskve, iako je na kraju Mađarska glasala da ih podrži.

Orban je govorio samo nekoliko dana prije nego što bi Evropski sud pravde (ECJ) sa sjedištem u Luksemburgu trebao donijeti odluku o novom mehanizmu koji bi povezivao dodjelu sredstava EU s poštovanjem vladavine prava u zemljama članicama.

Mađarska i Poljska podnijele su pritužbu protiv mehanizma usvojenog u decembru 2020. prema kojem bi zemlje koje krše principe vladavine prava bile odsječene od sredstava iz zajedničkog budžeta EU. ECJ bi svoju odluku trebao donijeti 16. februara.

Tijela EU i organizacije za ljudska prava optužuju Orbana, koji je vladao Mađarskom od 2010. godine, za napad na demokratiju i vladavinu prava.

Orban je osudio optužbe, rekavši: “Za njih je vladavina prava sredstvo kojim žele da nas umijese u nešto što liči na njih.”

Međutim, rekao je Orban, Mađarska želi da zadrži EU na okupu “uprkos rastućoj kulturnoj otuđenosti”.

Zbog toga je Budimpešta u nekoliko navrata davala “ponude tolerancije” Briselu, rekao je on.

Ne postoji drugo rješenje, samo tolerancija. Samo tako možemo pronaći zajednički put”, nastavio je Orban.

Oko 80 posto Mađara je za članstvo svoje zemlje u 27-članom bloku.

Orban se prvi put suočava sa ujedinjenom opozicijom na predstojećim izborima, a istraživanja javnog mnijenja predviđaju tesnu utrku.

Izmjena 28.02.2022: Prvobitna verzija teksta je objavljena pod naslovom ORBAN TRAŽI DA MAĐARSKA NAPUSTI EVROPSKU UNIJU: "EU vodi sveti rat, džihad..."“, što se prema analizi Raskrinkavanja pokazalo kao netačnom informacijom. Nakon što su reagovali iz mađarske vlade, portal Slobodna Bosna je izmjenio naslov i sadržaj ovog teksta.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 8

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...