SLOVENSKI PREMIJER JANEZ JANŠA IMA NOVI ZDRAVSTVENI PLAN: Idućih dana i sedmica ćemo...

"Idućih dana i sedmica bit će, u skladu sa poboljšanom epidemiojskom slikom i prema prijedlozima zdravstvenih stručnjaka, ukinuta ili ublažena većina restrikcija", naveo je Janša, zahvalivši ujedno onima koji su se do sada vakcinisali protiv Covida-19.

  • Regija

  • 16. Feb. 2022  16. Feb. 2022

  • 0

Slovenski premijer Janez Janša potvrdio je u srijedu objavom na Twitteru da će se njegova vlada odlučiti za ublažavanje protuepidemijskih mjera, slijedeći preporuke epidemiologa koji smatraju da je epidemija u opadanju, prenosi Fena.

"Idućih dana i sedmica bit će, u skladu sa poboljšanom epidemiojskom slikom i prema prijedlozima zdravstvenih stručnjaka, ukinuta ili ublažena većina restrikcija", naveo je Janša, zahvalivši ujedno onima koji su se do sada vakcinisali protiv Covida-19.

Slovenski epidemiolozi i drugi zdravstveni stručnjaci predložili su u utorak vladi da ukine ili ublaži neke mjere, prvenstveno one kod kojih je rizik prijenosa virusa zbog kratkog kontakta malen, te ocjenjuju da treba početi s prijelazom sa sada važećih mjera na početak "novog normalnog".

Oni predlažu ukidanje Covid-potvrda za ulazak u banke, pošte, trgovine i jedinice državne uprave, ali i relaksacije za rad ugostitelja te nastavu u školama, gdje se sada obavljaju redovna testiranja učenika koji u razredu moraju biti s maskama.

Uz to, epidemiolog Mario Fafangel iz slovenskog Instituta za javno zdravlje (NIJZ) kazao je da se predlaže vladi i ukidanje obavezne karantine nakon kontakta sa zaraženom osobom, a ministar zdravstva Janez Poklukar najavio je da će određivanje takvih karantina biti obustavljeno u petak.

Reviziju do sada važećih mjera epidemiolozi predlažu jer omikron varijanta, unatoč brzom širenju, nije donijela izrazitije probleme u bolničkom sistemu zbog novih hospitalizacija, pa predlažu da se mjere ublaže, a poveća zaštita za posebno ranjive skupine.

Poboljšanje epidemijske situacije ide na ruku koalicijskoj vladi, koju 24. aprila očekuju parlamentarni izbori, a njeno navodno loše upravljanje epidemijom i neprilagođenost mjera stvarnim epidemijskim prilikama do sada je bilo meta glavnih kritika vladi koje su upućivale opozicione stranke.

Izglede vlade na izborima mogla bi povećati i odluka koja je donesena ovih dana, a odnosi se na izvanredno usklađivanje penzija te jednokratne dodatke za energetska poskupljenja u obliku bonova od 150 eura, koji će se isplatiti 15. aprila, u sedmici pred izlazak na birališta, prenosi Hina.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...