NIKŠIĆ PISAO PREDSJEDNICI SOCIJALDEMOKRATSKE GRUPE U EVROPSKOM PARLAMENTU: "Potvrdili ste vašu opredijeljenost za zaštitu suvereniteta BiH"

"Usvajanje amandmana kojeg su predložila tri socijaldemokratska zastupnika, a iza njih stala cijela socijademokratska grupacija u parlamentu, od ogromnog je značaja, rekao je predsjednik SDP-a BiH.

  • Vijesti

  • 18. Feb. 2022  18. Feb. 2022

  • 1

Predsjednik SDP BiH, Nermin Nikšić, danas je uputio pismo zahvale predsjednici socijaldemokratske grupacije u Evropskom parlamentu Iratxe García Pérez zbog usvajanja amandmana kojim je Evropski parlament osudio separatizam Milorada Dodika i njegovih sljedbenika. 

Dozvolite da Vam se ovim putem zahvalim u svoje ime, u ime Socijaldemokratske partije Bosne i Hercegovine, kao i u ime svih građana naše države zbog predlaganja i izglasavanja amandmana na godišnji izvještaj Odbora za vanjske poslove Evropskog parlamenta u vezi sa aktuelnom krizom u našoj zemlji. Molimo Vas da u naše ime posebnu zahvalu prenesete zastupnicima Pedru Marquesu, Toninu Piculi i Thijsu Reutenu, podnositeljima amandmana.

Usvajanje amandmana kojeg su predložila tri socijaldemokratska zastupnika, a iza njih stala cijela socijademokratska grupacija u parlamentu, od ogromnog je značaja. Radi se o jednom od najvažnijih rezultata saradnje naše sestrinske grupacije u Evropskom parlamentu sa Socijaldemokratskom partijom Bosne i Hercegovine.

Drago mi je što ste na ovaj način potvrdili Vašu opredijeljenost za zaštitu suvereniteta i jedinstva Bosne i Hercegovine. Tu opredijeljenost su u više navrata iskazivali zastupnici iz naših sestrinskih partija na sastancima u Berlinu, Briselu, Sarajevu, te na brojnim konsultativnim sastancima u različitim formama.

Amandman kojim je Evropski parlament osudio separatizam Milorada Dodika i njegovih sljedbenika, te pozvao na uvođenje sankcija separatistima snažan je i odlučan korak evropskih institucija ka zaustavljanju i sankcionisanju separatista, širitelja mržnje, nepovjerenja i etničkog ekskluzivizma.

Zahvaljujem Vam što ste zauzeli stranu istine, stranu progresivnog građanskog društva, stranu bosanskohercegovačkih socijaldemokrata i stabilne, suverene Bosne i Hercegovine. U vrijeme duboke krize u koju je naša država uvučena zbog poteza radikalnih separatista, socijaldemokrate su još jednom pokazale hrabrost, odlučnost, snagu i jedinstvo.

Uvjeravanja koja smo dobili od zastupnika iz grupacije socijalista i demokrata da separatizam neće proći bez odgovora, na najbolji način su potvrđena jučerašnjim usvajanjem spmenutog amandmana. Posebno nam je drago što je još jednom potvrđeno da su zastupnici iz reda PES-a nositelji progresivnih aktivnosti. Tako se još jednom pokazalo da je ideja i saradnja koju njegujemo najustrajnija i najodlučnija brana retrogradnim silama i antidemokratskim utjecajima u našoj državi, ali u cijeloj Evropi.

Uvjereni smo da će, u saradnji sa Socijaldemokratskom partijom Bosne i Hercegovine, naša grupacija u Evropskom parlamentu nastaviti da predvodi borbu protiv radikalnog nacionalizma i agresivnog nasrtaja na suverenitet naše zemlje te da ćemo iz te borbe zajedno izaći kao pobjednici", naveo je Nikšić.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 1

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...