MUNIRA SUBAŠIĆ ZA “SB” O SNSD-ovom PRIJEDLOGU: “Republika Srpska je ponovo pokušala da postavi kukavičija jaja, ne mogu da svare istinu i kažu svom narodu šta su uradili”

“Svi Srbi nisu odgovorni za genocid u Srebrenici, ali svi Srbi trebaju da se stide toga šta su njihovi preci uradili nama majkama i našoj djeci 1995. godine na početku 21. vijeka", kaže Subašić.

  • Vijesti

  • 21. Feb. 2022  21. Feb. 2022

  • 2

SNSD-ov prijedlog zakona o zabrani zloupotrebe pojma genocid sam po sebi je pokušaj zloupotrebe konvencije o sprečavanju i kažnjavanju zločina genocida, stav je Udruženja “Pokret majke enklave Srebrenica i Žepa”.

Predsjednica Udruženja Munira Subašić govoreći o ovom prijedlogu SNSD-ovih zastupnika za “Slobodnu Bosnu” kaže da se ništa ne može mijenjati.

“Ne može se mijenjati ni slovo ni broj. Ono što se desilo u Srebrenici ne postoji nijedna gumica koja to može izbrisati. Republika Srpska je ponovo pokušala da postavi kukavičija jaja jer oni ne mogu da svare istinu i da kažu svom narodu šta su uradili. Pokušavaju da zaštite sebe. Od koga da zaštite, od žrtava?”, pita se Subašić.

Naša sagovornica je mišljenja da je mjesto predsjedniku SNSD-a i članu Predsjedništva BiH Miloradu Dodiku u psihijatrijskoj ustanovi.

Samo što nije u ludnicu otišao, u njima je proradilo zlo. Ne dao mi Bog Dodikove pameti”, kaže ona te dodaje:

“Svi Srbi nisu odgovorni za genocid u Srebrenici, ali svi Srbi trebaju da se stide toga šta su njihovi preci uradili nama majkama i našoj djeci 1995. godine na početku 21. vijeka. Sve su što su uradili, jednoga dana moraju reći svojoj djeci da ih ne mrze, da se zna prava istina koliko god ona nekoga boljela. Moramo zajedno živjeti, ako ne zajedno, onda jedni pored drugih.”

O Valentinu Inzku

Ove godine će biti dvadeset sedam godina od genocida u Srebrenici, mnoge Srebreničanke još nisu našle svoje najbliže članove porodica. Udruženje "Pokret majki enklava Srebrenica i Žepa" raspolaže podacima u kojima je do sada preminulo oko 570 žena koje su napustila ovaj svijet, a da nisu našle svoje najmilije.

Dugo se čekalo da Valentin Inzko donese Zakon o kažnjavanju negiranja genocida. On se na ovaj potez odlučio krajem svog mandata na poziciji visokog predstavnika.

Inzko je u intervjuu za španski dnevnik “El Pais” govoreći zašto je odluku, odnosno dopune o Kaznenom zakonu Bosne i Hercegovine kojima se zabranjuje i kažnjava negiranje genocida, donio u julu 2021. godine, rekao je kako misli da neće imati miran život u penziji ako ništa ne uradi.

“Mislio sam da neću imati miran život u penziji ako ništa ne uradim. Također dolazeći iz zemlje u kojoj je bilo mnogo ratnih zločinaca iz Drugog svjetskog rata i gledajući evropsku direktivu iz 2008. (koja poziva države članice da donesu zakone protiv izvinjenja, poricanja ili banalizacije genocida i ratnih zločina), to je jednostavno bilo logičan i obavezan korak. A što se tiče ratnih žrtava i osuđenih ratnih zločinaca, ne može biti pregovora i dogovora”, rekao je Inzko u pomenutoj izjavi za španske medije.

Munira Subašić Inzku zamjera, kao i druge srebreničke majke, to što je “prespavao svoj mandat”, a trebao je mnogo ranije nešto poduzeti po tom pitanju, jer godinama unazad tražili su od njega da donese pomenuti Zakon.

“Ne bi mogao imati miran život, pa zato što nije ništa radio za žrtve genocida. Zato što je znao pravu istinu a nije ništa bio uradio. Samo je nosio šal i na kraju je donio Zakon koji je trebao da donese”, kratko je komentarisala izjavu Valentina Inzka.  

Pady Ashdown uradio najviše

Predsjednica Udruženja "Pokret majke enklave Srebrenica i Žepa" se ovom prilikom prisjetila i drugih visokih predstavnika u BiH i njhovih odluka.

Za Carla Bildta kaže da nije ništa učinio.

“Bildt nije ništa uradio, bit će na stubu srama. Carlos Westendorp je uveo tablice i zastavu, Wolfgang Petritsch je donio odluku da mezarje i spomen-obilježje stradalima u julu 1995. u genocidu u Srebrenici budu u Potočarima. Paddy Ashdown je uradio najviše, posadio je drvo mira i ljubavi u Bosni i Hercegovini koje nikada neće svehnuti.

Christian Schwarz-Schilling je donio Zakon kojim se osniva Memorijalni centar Srebrenica-Potočari, spomen-obilježje i mezarje koji će preuzeti aktivnosti Fondacije Spomen-obilježje i mezarje”, kaže za “SB” Subašić.

Za Miroslava Lajčaka je dodala da je opasan igrač.

“On je najviše utvrdio RS nazdravljajući rakiju sa popom u Mostaru”, dodala je.

Početkom februara NSRS je na svojoj sjednici zatražila da predstavnici RS-a izabrani u Parlamentu BiH predlože Zakon o zabrani zloupotrebe pojma genocid.

Zakon o zabrani zloupotrebe pojma genocid u parlamentarnu proceduru je uputio Klub poslanika SNSD-a u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH.

Na kraju da podsjetimo da je Denis Zvizdić, predsjedavajući Zastupničkog doma državnog Parlamenta, govoreći o ovom prijedlogu SNSD-a rekao da je riječ o novom obliku negiranja genocida, jer ne postoji “ideja o genocidu”, kako piše u predloženom Zakonu. Postoji samo zločin genocida, a pretvaranje presuđenog genocida u “ideju o genocidu” je negiranje genocida.

(Piše: Sanela GOJAK)

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 2

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...