RADOMIR LAZOVIĆ IZ 'NE DAVIMO BEOGRAD' ZA 'DANAS': "Ponoš je kandidat za desničare, blizu smo odluke o našem predstavniku"

"Ukoliko je Zdravko Ponoš dobar kandidat za desničare i konzervativnije glasače, postavlja se pitanje ko predstavlja one kojima su bliske zelene i leve ideje", kaže Lazović

  • Regija

  • 22. Feb. 2022  22. Feb. 2022

  • 0

"Najbolje bi bilo da smo imali zajedničkog kandidata opozicije. Mi smo to još u septembru prošle godine uputili kao razrađen predlog svima, ali druga strana nije pristala", kaže u razgovoru za Danas Radomir Lazović iz Ne davimo Beograd, u odgovoru na pitanje da li će predizborna koalicija „Moramo“, čiji je NDB dio, imati svog predsjedničkog kandidata ili kandidatkinju.

"Sada imamo situaciju da je jedan veliki deo političkog spektra nezadovoljan izborom konzervativnog kandidata kome su veoma bliske desničarske ideje. Zato mislim da je važno da postoji još jedan kandidat ili kandidatkinja koja zastupa ideje bliske zelenim i levim politikama. Na ovaj način bi svi građani imali za koga da glasaju, povećala bi se izlaznost i došli bi do toga da Vučić ne može da pobedi u prvom krugu. Naravno, podrška kandidatu koji uđe u drugi krug se za nas podrazumeva. Da li ćemo mi predložiti ili ćemo podržati nezavisnog kandidata koji nam je programski blizak, nije toliko bitno."

Da li o tome razgovarate sa Skupštinom slobodne Srbije, imajući u vidu da su oni odustali od podrške Zdravku Ponošu, kandidatu opozicionih partija, okupljenih u predizbornu koaliciju „Ujedinjena Srbija“, odnosno da su zauzeli stav da će u izbornom procesu učestvovati ili sa “Moramo” ili nikako?

"Sa predstavnicima Skupštine slobodne Srbije smo u stalnom kontaktu, odavno, a pojedinci koji dolaze iz ove organizacije su i na našim listama za republičke i gradske izbore. Izdvojio bih doktora Radeta Panića, profesorku Ljiljanu Tomović ili poljoprivrednika Dragana Kleuta, i zahvalio bih im se na podršci."

Rekli ste da je neophodno ispostaviti kandidata kao alternativu Zdravku Ponošu zbog veće izlaznosti, a time i povećanih šansi za smjenu aktuelnog režima. Koga?

"Ukoliko želimo da sprečimo Aleksandra Vučića da pobedi u prvom krugu, moramo ubediti što veći broj ljudi da izađe i glasa. Ukoliko je Zdravko Ponoš dobar kandidat za desničare i konzervativnije glasače, postavlja se pitanje ko predstavlja one kojima su bliske zelene i leve ideje. Potreban nam je kandidat ili kandidatkinja koja će na glasanje izvesti sve one ljude kojima je stalo do socijalne pravde, zdrave životne sredine i demokratije, a posebno u društvu koje je predugo gaženo autokratskom čizmom jednog čoveka. Ukoliko budemo u prilici, mi ćemo ili predložiti svog kandidata ili kandidatkinju ili ćemo podržati nezavisni predlog koji dolazi iz ovog programsko-ideološkog polja, kako bismo doprineli smeni kriminalnog režima."

Kada ćete objelodaniti ime vašeg kandidata i na osnovu kojih kriterijuma se opredeljujete?

"Još uvek razgovaramo sa partnerima i potencijalnim kandidatima, ali smo blizu odluke. To mora biti osoba koja može da se suprotstavi devastaciji i naše prirode i naših institucija i vrednosti društva. On ili ona mora biti oličenje suprotnost i Vučićevoj kleptokratiji i desničarskom tendencijama kojih je u našem društvu zapanjujuće mnogo. To mora biti neko ko nema teret prošlosti i nije učestvovao u siromašenju našeg društva. Mora biti istinski borac za zdravu životnu sredinu, demokratiju i bolji život svih građana."

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...