REAKCIJA UIO BiH NA NAŠ JUČERAŠNJI TEKST: "Izvinjavamo se zbog našeg propusta, zaista nam je žao..."

Ne želeći demantovati propust koji se desio u Memorandumu o saradnji UIO i Carinske uprave Hrvatske, želimo istaći da UIO od samog osnivanja jednaku pažnju posvećuje ravnopravnosti sva tri službena jezika u BiH, pri tome ih pravilno nazivajući.

  • Mini market

  • 23. Feb. 2022  23. Feb. 2022

  • 2

Na naš jučerašnji tekst o diskriminaciji maternjeg jezika, u ovom slučaju bosanskog jezika, u službenom dokumentu Uprave za indirektno oporezivanje BiH (UIO) stigla nam je i reakcija ove institucije u kojoj se navodi:

"U tekstu objevljenom na vašoj web stranici pod naslovom: „ DISKRIMINACIJA MATERNJEG JEZIKA 'UŠLA' I U DRŽAVNE INSTITUCIJE: Direktor UIO BiH Miro Džakula potpisuje dokumente u kojima se bosanski jezik naziva 'bošnjačkim', navodite kako se 'sistemska diskriminacija bosanskog jezika 'primila' i u državnoj instituciji koju vodi kadar HDZ-a Bosne i Hercegovine Miro Džakula'.

Ne želeći demantovati propust koji se desio u Memorandumu o saradnji Uprave za indirektno oporezivanje BiH (UIO) i Carinske uprave Republike Hrvatske, želimo istaći da Uprava za indirektno oporezivanje od samog osnivanja jednaku pažnju posvećuje ravnopravnosti sva tri službena jezika u Bosni i Hercegovini, pri tome ih pravilno nazivajući. O tome svjedoče na stotine objavljenih propisa i dokumenta Uprave u svim službenim glasnicima u Bosni i Hercegovini. Tome u prilog govori i web stranica Uprave za indirektno oporezivanje, kao i svi ostali dokumenti ove institucije u kojima se pominju službeni jezici u BiH.
Zaista nam je žao što se ovaj, prvi propust ovakve prirode, u gore pomenutom tekstu na vašem portalu predstavio kao nešto što se redovno događa u ovoj instituciji. To se može zaključiti iz rečenice da se 'sistemska diskriminacija bosnskog jezika 'primila' i u Upravi za indirektno oporezivanje', što apsolutno ne odgovara istini.

Hvala na razumijevanju.
S poštovanjem."

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 2

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...