PODACI UIO UKAZUJU NA VELIKI POVRAT POREZA: Građani Hrvatske vraćaju se kupovini u BiH

Većinom se radi o potrošačkim proizvodima

  • Ekonomija

  • 02. Maj 2024  

  • 0

Potvrđeno je da Hrvati ponovno kupuju u Bosni i Hercegovini, što potvrđuju podaci koji pokazuju da su stranci koji su ovdje obavili kupovinu za prva tri mjeseca ove godine dobili povrat od 2,8 miliona KM PDV-a, dok je za cijelu prethodnu godinu odobren povrat od 11,7 milona KM.

Prema podacima iz Uprave za indirektno oporezivanje (UIO) Bosne i Hercegovine, do kraja marta ove godine primili su 63.819 zahtjeva za povrat PDV-a za kupljenu robu u ukupnom iznosu od 19,5 miliona KM, pišu Nezavisne novine.

"Za prva tri mjeseca prošle godine, strani su državljani podnijeli 54.156 zahtjeva za povrat PDV-a u ukupnom iznosu od 16,2 miliona KM", rekli su iz UNO BiH, dodajući da su tokom cijele prošle godine primili 271.068 zahtjeva za povrat poreza na kupljenu robu u ukupnoj vrijednosti od 81,1 milion KM.

Naglašavaju da su građani susjednih zemalja Srbije, Hrvatske i Crne Gore najviše kupovali u Bosni i Hercegovini.

Većinom se radi o potrošačkim proizvodima, osnovnim prehrambenim proizvodima, kućanskim potrepštinama i tekstilnim proizvodima koje stranci kupuju u BiH i iznose izvan carinskog područja, tako da imaju pravo zatražiti povrat PDV-a", navela je UIO BiH.

Objasnili su da se broj zahtjeva povećavao od 2015. godine, kao i iznos zatraženog povrata PDV-a.

"Vrijednost robe kupljene od stranih državljana u 2019. godini iznosila je više od 135 miliona KM, dok je iznos zatraženog povrata PDV-a bio gotovo 20 miliona KM", rekli su iz Uprava za neizravno oporezivanje (UNO) BiH.

Dodali su da je ovu statistiku prekinula pandemija uzrokovana virusom korona, te da je u 2020. i 2021. godini iznos zatraženog povrata PDV-a od stranih državljana pao ispod 10 miliona KM.

"U posljednje dvije godine došlo je do postepenog oporavka, iako će vjerojatno biti potrebno još vremena da se vratimo na vrijednost kupovine robe od stranih državljana kakva je bila prije pandemije uzrokovane virusom korona, koja je otežala putovanja i zaustavila poslovnu aktivnost u mnogim zemljama", rekli su iz UNO BiH.

Pojasnili su da pravo na povrat PDV-a u BiH imaju fizička lica koja nemaju prebivalište u BiH, te da ta lica imaju pravo na povrat PDV-a na robu koju su kupila u BiH i iznijela iz carinskog područja BiH u svojem prtljagu.

Napomenuli su da pravo na povrat PDV-a ne vrijedi za iznesena mineralna ulja, petrolej, dizel gorivo, alkohol, alkoholna pića i prerađevine od duhana.

Murisa Marić, izvršna direktorica Udruženja građana DON Prijedor, rekla je da je već poznato da pogranične općine profitiraju od susjeda koji često kupuju na našim tržištima.

"Ugodno sam iznenađena tim iznosom. Mislim da naši susjedi na ovaj način štede puno novca", rekla je Marić, ističući da ti brojevi pokazuju da ima kupaca iz regije.

"To su pokazatelji i da su potrošački proizvodi kod nas malo jeftiniji nego u susjednim zemljama", rekla je Marić i dodala da naši građani ne donose takve odluke.

"Mislim da je prepreka za građane BiH strah od toga šta je na listi, a šta nije, šta možemo prenijeti preko granice", rekla je Marić i dodala da je važno da se građani informiraju i da bi im bilo korisno zatražiti povrat PDV-a.

Carinska služba dužna je utvrditi jesu li ispunjeni sljedeći uslovi:

Da su podaci iz putne isprave identični s podacima iz obrasca za povrat PDV-a;

Da roba koja je prikazana odgovara robi navedenoj na računu označenom u obrascu za povrat PDV-a, i da ta roba nije korištena;

Da je ukupna vrijednost robe s PDV-om navedena na obrascu za povrat PDV-a veća od 100 KM;

Da je roba iznesena prije isteka roka od tri mjeseca od dana kupovine u BiH;

Da je originalni obrazac za povrat PDV-a uredno ovjeren.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...