SJEDNICA DOMA NARODA PARLAMENTA BiH: Delegati odbili da raspravljaju o antiustavnom postupku pravne secesije RS-a

Bećirović je zatražio da se na sjednici Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH razmatra ova tačka zbog krajnje zabrinjavajućih sigurnosnih, pravnih i političkih okolnosti u državi Bosni i Hercegovini.

  • Politika

  • 23. Feb. 2022  23. Feb. 2022

  • 3

Prijedlog Denisa Bećirovića u kojoj se zatražilo razmatranje Informacije Tužilaštva BiH o provođenju istrage protiv lica koja su pokrenula antidejtonski i antiustavni postupak pravne secesije bh. entiteta Republika Srpska od međunarodno priznate države Bosne i Hercegovine i nezakonitog rušenja nekih od najvažnijih bosanskohercegovačkih državnih institucija, odbijen je na Domu naroda PSBiH, prenosi Patrija.

Bećirović je zatražio da se na sjednici Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH razmatra ova tačka zbog krajnje zabrinjavajućih sigurnosnih, pravnih i političkih okolnosti u državi Bosni i Hercegovini.

Mladen Bosić (SDS) ovo je nazvao glumom, te je i napustio sjednicu, a ovaj čin je osudila i Marina Pendeš (HDZ) kazavši da nemaju materijle iz Tužilaštva i da je ovo politikanstvo.

U obrazloženju je Bećirović kazao da se ne smije mirno spavati.

"Destrukcija državnih institucija, oduzimanje nadležnosti države Bosne i Hercegovine i stvaranje društvenog ambijenta pravne i druge nesigurnosti početak je temeljito pripremane i dugo najavljivane secesije. U toku je pravna secesija bh. entiteta Republika Srpska (RS) od međunarodno priznate države Bosne i Hercegovine, bez bilo kakvog pravnog osnova u Dejtonskom mirovnom sporazumu i Ustavu BiH. 

Ugrožavanje mirovnog procesa u Bosni i Hercegovini tema je i brojnih rasprava u parlamentima širom Evrope i svijeta. Ujedinjeno Kraljevstvo Velike Britanije i Sjeverne Irske je najozbiljnije shvatilo ugrožavanje Dejtonskog mirovnog sporazuma. Tokom alarmirajuće i konstruktivne debate u Domu lordova, 9. i 10. novembra 2021. godine, naglašena je važnost 'diplomatije
kako bi se spriječio novi rat u Bosni i Hercegovini'. Gornji dom Parlamenta Ujedinjenog Kraljevstva Velike Britanije i Sjeverne Irske je na ovoj sesiji potvrdio potpunu podršku teritorijalnom integritetu i suverenitetu Bosne i Hercegovine. Identične ili slične ocjene i stavove usvojili su i brojni drugi parlamenti u Evropi i svijetu", naveo je Bećirović.

Također je istakao da postoji velika potreba da se i najviši organ zakonodavne vlasti u državi Bosni i Hercegovini – Parlamentarna skupština BiH informira s dosadašnjim preduzetim radnjama protiv lica koja su jednostrano i nezakonito pokrenula proces rušenja legalnih državnih institucija Bosne i Hercegovine i formiranja nelegalnih entitetskih institucija u bh. entitetu RS.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 3

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...