AMERIČKI ANALITIČAR KURT BASSUENER: "Međunarodna zajednica udovoljava osovini Dodik - Čović..."

“Cijeli plan je retrogradan i ni na koji način ne koristi građanima BiH. Glavni propust zapadne politike čiji je lider bila EU, a sada su SAD, je da u BiH međunarodna zajednica ima više pravnih alata nego bilo gdje u svijetu ali ih ne koristi, što pogoduje korupciji”, poručio je analitičar. 

  • Politika

  • 23. Feb. 2022  23. Feb. 2022

  • 2

Rekao bih da je sreća da do sada nije bilo rezultata u pregovorima o izbornoj reformi u BiH, jer je njihov cilj bio da se zadovolji Dragan Čović. To je uvijek bio cilj. Imate sve te presude Evropskog suda koje su bile usmjerene na otvaranje sistema, od Sejdić - Finci do presude Zornić. Dragan Čović, međutim, želi da taj sistem još više zatvori. 

Kazao je ovo u intervjuu za "Glas Amerike" (Voice of America) Kurt Bassuener, analitičar iz Vijeća za demokratizaciju politike u Berlinu. 

“Dragan Čović želi da zatvori sve ono što on vidi kao mogući put da se glasa za nekog drugog, a ne za njega. To je bio cilj sve ovo vrijeme, sve drugo su bile dekoracije u izlogu”, dodao je Bassuener. 

Na pitanje zašto međunarodna zajednica udovoljava takvoj tendenciji odgovara: “Zato što je lakše političarima udovoljavati nego se s njima konfrontirati”. 

“Partnerstvo Čovića i Milorada Dodika je dokaz toga. Čak i Bakir Izetbegović ima koristi iako bi njemu bilo teže da opravda prihvatanje. Sada kada se radi o cijelom aranžmanu ustavno - izborne reforme, koji je aranžirao komesar za proširenje EU Oliver Verhaly, ugradio je i ustupke Dodiku, izbjegavanje kriminalnog koda za negiranje genocida i glorifikaciju zločinaca. Izostavljena je i državna imovina koja je više od pola Bosne i Hercegovine i radi se o većinom pošumljenom terenu, a tu leži mogućnost za profit”, ističe Kurt Bassuener.

Dodaje da je to podmićivanje političara imovinom koja pripada građanima BiH. 

“Cijeli plan je retrogradan i ni na koji način ne koristi građanima BiH. Glavni propust zapadne politike čiji je lider bila EU, a sada su SAD, je da u BiH međunarodna zajednica ima više pravnih alata nego bilo gdje u svijetu ali ih ne koristi, što pogoduje korupciji”, poručio je analitičar. 

Na pitanje kako izaći iz šah-mat pozicije, Bassuener odgovara da “SAD i EU trebaju promijeniti stav kako bi omogućili da promjene dođu iznutra”. 

“Mi možemo biti katalizator, ali promjene moraju doći iznutra. Momentalna politika Zapada izaziva ciničnost kod naroda čime se otvara prostor za Rusiju i Kinu”, zaključio je Kurt Bassuener, prenosi nap.ba.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 2

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...