LAŽ VELIKA KAO RUSIJA: Dodik se danas pozvao na izmišljeni citat Otto von Bismarcka da bi dokazao kako je Zapad historijski neprijatelj Rusije

Prije Dodika ovu lažnu tvrdnju izgovarali su i drugi ruski i proruski političari, pisci, novinari i aktivisti uvijek sa istim ciljem da "dokažu" kako je vječita opsesija Zapada podjela ruskog "lebensrauma".

  • Mini market

  • 23. Feb. 2022  23. Feb. 2022

Nije rijetkost da član Predsjedništva BiH i lider SNSD-a Milorad Dodik, u maniru sveznalice, na javnim istupima "drži predavanja" o svemu i svačemu.

Sjetimo se samo "lupetanja" o razvoju nacionalne svijesti Bošnjaka/muslimana posljednjih 150 godina na RTRS-u, kada je terminologiju iz 19. vijeka "premještao" u šezdesete godine 20. vijeka, o čemu je naš portal već pisao. Nešto ranije je na sličan način modernu pjesmu "Pukni zoro" iz filma "Montevideo, bog te video" kompozitora Roberta Pešuta Magnifica datirao u vrijeme Prvog svjetskog rata, što je izazvalo podsmijeh i samog autora pjesme.

Nastavljajući "tradiciju", danas je u namjeri da dokaže navodni historijski kontinuitet neprijateljstva Zapada prema Rusiji posegnuo za izmišljenim citatom Otto von Bismarcka, ujedinitelja Njemačke i jednog od najvećih državnika u novijoj historiji Evrope: "Snaga Rusa može biti potkopana samo ako se od nje odvoji Ukrajina, i to ne samo da ih odvoje, nego ih moraju suprostaviti". Dodao je i kako vjeruje da upravo takvu politiku Zapad provodi, ali ne samo na istoku Evrope nego i na Zapadnom Balkanu.

Istine radi, Dodik nije autor ovog izmišljenog citata. Prije Dodika ovu lažnu tvrdnju izgovarali su i drugi ruski i proruski političari, pisci, novinari i aktivisti uvijek sa istim ciljem da "dokažu" kako je vječita opsesija Zapada podjela ruskog "lebensrauma".

Još prije osam godina na to je ukazao fact check portal "Stopfake.org", inače dio internacionalne mreže faktčeking portala.

U kratkoj ali vrlo detaljnoj analizi utvrđeno je da se lažni citat koji se pripisuje Bismarcku, kao i njegove varijacije, pojavljuje u različitim djelima ruskih autora koji su pisali o ovom njemačkom državniku 19. vijeka, ali da ga je nemoguće pronaći u Bismarckovim svojeručnim radovima.

Također, "Deutsche Welle" je povodom navodnog citata konsultovao i mišljenje doktora Ulfa Morgensterna, istraživača djela Otto von Bismarcka, koji je potvrdio da takvo nešto Bismarck "nije niti mogao reći".

"Nema dokaza - ni kancelarovih bilješki, ni zapisa njegovih govora, ni nacrta pisama, ni memoara njegovih suvremenika – koji sadrže bilo kakve izjave takve vrste", potvrdio je Ulf Morgenstern. Čak štaviše, Otto von Bismarck nije uopće odobravao ideju podjele Rusije, a iznad svega, termin "Ukrajina" je tek kasnije postao dio evropskog političkog rječnika i upitno je da li ga je 19-ovjekovni političar Bismarck uopće poznavao.

Određeni istraživači, navodi se u analizi portala "Stopfake.org", vjeruju da je Ukrajina spomenuta u kontekstu veze sa Bismarckom prvi put 1926. godine u knjizi ukrajinskog svećenika i pedagoga Ivana Rudovycha, a zatim kasnije "posuđena" od sovjetskih historičara.

alt

(SB)

Vezane vijesti

trenutak ...