BIDEN ZAPRIJETIO PUTINU: "Odabrao je rat s predumišljajem koji će imat katastrofalne posljedice..."

Američki predsjednik je rekao da će se Washington također koordinirati sa saveznicima iz NATO-a "kako bi osigurao snažan, ujedinjen odgovor koji odvraća svaku agresiju protiv saveza".

  • Svijet

  • 24. Feb. 2022  

  • 2

Američki predsjednik Joe Biden kontaktirat će sa svojim kolegama iz grupe G7 u četvrtak kako bi se odredile strože mjere protiv Rusije nakon što je predsjednik Vladimir Putin pokrenuo, kako je Biden rekao, "rat s predumišljajem" protiv Ukrajine.

Biden, koji je razgovarao u četvrtak rano ujutro s ukrajinskim predsjednikom Volodimirom Zelenskijem, rekao je da će Sjedinjene Države i njihovi saveznici odgovoriti na "ujedinjen i odlučan način" na ono što je nazvao "neizazvanim i neopravdanim napadom ruskih vojnih snaga" na Ukrajinu.

"Predsjednik (Vladimir) Putin odabrao je rat s predumišljajem koji će izazvati katastrofalne gubitke života i ljudsku patnju", rekao je Biden u saopćenju objavljenom kasno u srijedu.

To je slijedilo ubrzo nakon što je Putin rekao na ruskoj državnoj televiziji da je odobrio vojnu operaciju u istočnoj Ukrajini, a eksplozije su se čule u ukrajinskom glavnom gradu Kijevu i odcijepljenom gradu Donjecku na istoku Ukrajine.

Bijela kuća je saopćila da su Bidena kasno u srijedu izvijestili državni tajnik Antony Blinken, ministar odbrane Lloyd Austin i drugi najviši savjetnici.

Biden planira obraćanje u ranim poslijepodnevnim satima kako bi najavio "daljnje posljedice koje će Sjedinjene Države i naši saveznici i partneri nametnuti Rusiji", saopćila je Bijela kuća.

Američki predsjednik je rekao da će se Washington također koordinirati sa saveznicima iz NATO-a "kako bi osigurao snažan, ujedinjen odgovor koji odvraća svaku agresiju protiv saveza".

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 2

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...