EVROPSKO VIJEĆE: "Rusija odmah da prekine vojnu akciju, slijede sankcije i Bjelorusiji"

EU je brzo i odlučno reagirala na rusko priznanje ukrajinskih samoproglašenih separatističkih entiteta i raspoređivanje njenih oružanih snaga usvajanjem restriktivnih mjera kao odgovor.

  • Svijet

  • 24. Feb. 2022  24. Feb. 2022

  • 0

Evropsko vijeće najoštrije osuđuje ničim izazvanu i neopravdanu vojnu agresiju Ruske Federacije na Ukrajinu. Rusija svojim nezakonitim vojnim akcijama grubo krši međunarodno pravo i principe Povelje UN i podriva evropsku i globalnu sigurnost i stabilnost. Evropsko vijeće naglašava da to uključuje i pravo Ukrajine da sama bira svoju sudbinu. Rusija snosi punu odgovornost za ovaj čin agresije i sva razaranja i gubitke života koje će izazvati. Za svoje postupke će odgovarati.

Evropsko vijeće zahtijeva da Rusija odmah prekine svoje vojne akcije, bezuslovno povuče sve snage i vojnu opremu sa cijele teritorije Ukrajine i u potpunosti poštuje teritorijalni integritet, suverenitet i nezavisnost Ukrajine unutar njenih međunarodno priznatih granica. Evropsko vijeće poziva Rusiju i oružane formacije koje podržava Rusija da poštuju međunarodno humanitarno pravo i zaustave svoju kampanju dezinformacija i sajber napade.

Ogromne i teške posljedice za Rusiju

Evropsko vijeće žali zbog tragičnog gubitka života i ljudske patnje uzrokovane ruskom agresijom. Solidarišemo se sa ženama, muškarcima i djecom čiji su životi pogođeni ovim neopravdanim napadom. Pozivamo Rusiju i oružane formacije koje podržava Rusija da omoguće siguran i nesmetan humanitarni pristup i pomoć svim osobama kojima je potrebna.

Evropsko vijeće također oštro osuđuje umiješanost Bjelorusije u ovu agresiju na Ukrajinu i poziva je da se suzdrži od takve akcije i da se pridržava svojih međunarodnih obaveza.

EU je brzo i odlučno reagirala na rusko priznanje ukrajinskih samoproglašenih separatističkih entiteta i raspoređivanje njenih oružanih snaga usvajanjem restriktivnih mjera kao odgovor. Evropsko vijeće se danas slaže o daljim restriktivnim mjerama koje će nametnuti ogromne i teške posljedice Rusiji zbog njenog djelovanja, u bliskoj koordinaciji s našim partnerima i saveznicima. Ove sankcije pokrivaju finansijski sektor, sektor energetike i transporta, robu dvostruke namjene, kao i kontrolu izvoza i finansiranje izvoza, viznu politiku, dodatne liste ruskih pojedinaca i nove kriterije za uvrštavanje. Vijeće će bez odlaganja usvojiti prijedloge koje su pripremili Komisija i Visoki predstavnik.

Evropsko vijeće poziva na hitnu pripremu i usvajanje daljeg paketa individualnih i ekonomskih sankcija koji će također obuhvatiti Bjelorusiju.

Tenzije i sukobe treba rješavati isključivo dijalogom i diplomatijom

Evropsko vijeće ponavlja svoju nepokolebljivu podršku nezavisnosti, suverenitetu i teritorijalnom integritetu Ukrajine unutar njenih međunarodno priznatih granica. Pozivamo sve zemlje da ne priznaju dva samoproglašena separatistička entiteta i da im ne pomažu na bilo koji način.

EU je ujedinjena u svojoj solidarnosti s Ukrajinom i nastavit će podržavati Ukrajinu i njen narod zajedno sa svojim međunarodnim partnerima, uključujući dodatnu političku, finansijsku, humanitarnu i logističku podršku i međunarodnu donatorsku mrežu. Nakon odluke šefova država ili vlada EU iz decembra 2016. godine, Evropsko vijeće priznaje evropske aspiracije i evropski izbor Ukrajine, kako je navedeno u Sporazumu o pridruživanju.

Evropsko vijeće čvrsto vjeruje da upotrebi sile i prinude za promjenu granica nema mjesta u 21. stoljeću. Tenzije i sukobe treba rješavati isključivo dijalogom i diplomatijom. EU će nastaviti blisko sarađivati sa susjedima i ponavlja svoju nepokolebljivu podršku i posvećenost suverenitetu i teritorijalnom integritetu Gruzije i Republike Moldavije. Nastavit će snažnu koordinaciju sa partnerima i saveznicima, unutar UN-a, OSCE-a, NATO-a i G7.

Evropsko vijeće poziva na nastavak rada i spremnosti na svim nivoima i poziva Komisiju, posebno, da iznese vanredne mjere, uključujući i one vezane za energiju.

Evropsko vijeće će se i dalje baviti ovim pitanjem.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...