RAZBIJENE DODIKOVE ILUZIJE: Zbog čega Centralna banka BiH neće vršiti emisiju novca bez pokrića...

Centralna banka Bosne i Hercegovine neće vršiti emisiju novca bez pokrića i ostat će dosljedna politici koju provodi 25 godina, poručili su iz te institucije.

  • Ekonomija

  • 25. Feb. 2022  

  • 0

Najava člana Predsjedništva Bosne i Hercegovine Milorada Dodika da će od Centralne banke Bosne i Hercegovine zatražiti povlačenje 800 miliona maraka za robne rezerve entiteta je populizam, ocjenjuju ekonomisti, podsjećajući da je vlast tog entiteta javno preduzeće Robne rezerve odvela u stečaj. Zvaničnim odgovorom za BHT1 iz Centralne banke razbili su sve iluzije o želji da se raspolaže poželjnim milionima te institucije.

Centralna banka Bosne i Hercegovine neće vršiti emisiju novca bez pokrića i ostat će dosljedna politici koju provodi 25 godina, poručili su iz te institucije. Čak i da se dogodilo suprotno, pa novac Centralne banke kroz robne rezerve postao raspoloživ entitetima, stanovništvo bi od toga najmanje osjetilo korist, tvrde ekonomisti.

Zoran Pavlović, ekonomski analitičar

"Zato što po pravilu, taj novac nikad ne završi, kao što smo vidjeli iz kredita po osnovu kovida, ne završi tamo gdje mu je smjer, namera ili želja onih koji su taj novac dali kao kredit BiH. Najčešće to završi u plaćama, odnosno kupovini nekih novih vozila za ljude uposlene u javnim sektorima."

Organizaciji zaliha robe u BiH, budući da je to jedinstveno tržište, treba pristupiti sasvim drugačije, kaže direktor Federalnih robnih rezervi. Uvjeren je da parcijalna pomoć u samo jednom dijelu države nema efekta. A, zbog visokih cijena, sada je najlošiji trenutak da se one pune.

Tončo Bavrka, ravnatelj Direkcije Robnih rezervi FBiH

"Robne zalihe se pune na sasvim drugačiji način, kad su robe najjeftinije ili kad imamo tržišni viškove, da pomognemo gospodarstvo i da budemo neka karika u svemu tome. U ovoj situaciji, ja stvarno nemam informaciju na šta bi se potrošilo 800 miliona u ovoj državi. to je meni nezamisliva cifra kojom se barata."

Više u prilogu BHRT-a.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...