BILO JE I VRIJEME: Vlada Kantona Sarajevo utvrdila Nacrt zakona o prevenciji i suzbijanju...

Ministarstvo pravde i uprave KS je na tekstu tog zakona radilo uz pomoć i podršku međunarodnih institucija.

  • Društvo

  • 25. Feb. 2022  

  • 0

Vlada Kantona Sarajevo utvrdila je jučer Nacrt zakona o prevenciji i suzbijanju korupcije u Kantonu Sarajevo, a sadrži obaveze nosilaca javnih funkcija u vršenju javnih funkcija i zabrane vršenja nespojivih funkcija, kao i pravila o prevenciji, utvrđivanju i odlučivanju o sukobu interesa.

Obimni zakon, koji je ocijenjen kao jedan od najvažnijih u oblasti borbe protiv korupcije u KS-u, po prvi put reguliše pitanja zaštite osoba koje prijavljuju korupciju, kao i jačanja integriteta institucija i njihovih uposlenika, te druga pitanja od značaja za prevenciju i suzbijanje korupcije.

U uvodnom obrazloženju Nacrta zakona, ministrica pravde i uprave KS Darja Softić Kadenić navela je da je usvajanje i provedba zakonodavstva o sukobu interesa i zaštiti “zviždača” obuhvaćeno u okviru jednog od 14 ključnih prioriteta koje Bosna i Hercegovina treba ispuniti u cilju pristupanja Evropskoj uniji.

- Cilj nam je barem na nivou Kantona Sarajevo uspostaviti prijeko neophodne standarde u borbi protiv korupcije - navela je Softić Kadenić i to, dodala je, kroz regulisanje tri ključne oblasti: sukob interesa, zaštita prijavitelja korupcije te povećanju integriteta institucija javnog sektora kroz obaveznu izradu planova integriteta, propisivanje minimuma metodologije za izradu tih planova, uspostavljanje kontrolnog mehanizma od Ureda za borbu protiv korupcije KS.

Naglasila je da će se donošenjem zakona, zajedno sa ranije usvojenim Zakonom o prijavljivanju i kontroli imovine nosilaca javnih funkcija u KS, dobiti kompletan i efikasan okvir za odlučnu borbu protiv korupcije.

Vlada KS je dala prijedlog Skupštini da se, po usvajanju, Nacrt zakona o prevenciji i suzbijanju korupcije uputi u javnu raspravu u trajanju od 45 dana, saopćeno je iz Službe za protokol i press KS.

Ministarstvo pravde i uprave KS je na tekstu tog zakona radilo uz pomoć i podršku međunarodnih institucija.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...