SIGURNOSNI STRUČNJAK ROBERT BARIĆ: Zbog ukrajinske krize Vučić se nalazi u velikim problemima, upozorenje na poteze koje vuče Dodik...

Barić je rekao da je u ovoj fazi teško očekivati da će Rusi ići dalje od rijeke Dnjepar.

  • Regija

  • 25. Feb. 2022  

  • 0

Sigurnosni stručnjak Robert Barić rekao je za HRT kako ruske snage napreduju koncentrično pravcima iz Bjelorusije, Rusije i s Krima, te da je očito cilj što prije okružiti Kijev.

- Sjeverni krak od Bjelorusije prema Kijevu je možda najteži za napredovanje, to nije teren pogodan za brze oklopne prodore, ispresijecan je rijekama, močvarama i šumama. Cilj je da se osigura potpuno okruženje Kijeva. Vidi se da se ukrajinska vojska ne može suprotstaviti u izravnom konvencionalnom ratovanju ruskoj vojsci. Doći će do okruženja, a onda će vjerojatno Rusi ponuditi Zelenskom kapitulaciju. Borbe unutar gradova su uvijek skupe, dugotrajne i mogu biti velike žrtve, vojne i civilne.

Barić je rekao da će Rusi, ako uđu u Kijev, upotrijebiti taktiku koja je već iskušana u Iraku i Siriji - to je kombinacija upotrebe tenkova, borbenih vozila pješaštva, vojnika koji ih prate, topničke i zračne potpore.

- Putin ne želi razoreni Kijev, nego brzu i relativno čistu pobjedu da bi mogao Ukrajinu staviti pred svršen čin i reći: "Što ćete sad, Zapad vam ne može pomoći".

Barić je rekao da je u ovoj fazi teško očekivati da će Rusi ići dalje od rijeke Dnjepar.

- Dovoljno im je da stave pod kontrolu istočni dio Ukrajine i obalni pojas. U tom slučaju Zelenski je pod dilemom što dalje.

Barić se osvrnuo i na stanje u regionu, kazavši kako je predsjednik Srbije Aleksandar Vučić u nezgodnom položaju zbog bliskih veza s Rusijom i Kinom, te upozorio na poteze koje posljednjih mjeseci vuče lider SNSD-a Milorad Dodik.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...