VOJNI ANALITIČAR ROBERT BARIĆ: Silovita protuofenziva Ukrajinaca jeste prekretnica, ali nije kraj...

Dodaje da je riječ o operaciji koja je vrlo dobro zamišljena i koja pokazuje da su Ukrajinci sposobni koristiti se zapadnim naoružanjem.

  • Regija

  • 14. Sep. 2022  

  • 3

Profesor Robert Barić s Fakulteta političkih znanosti u Zagrebu analizirao je u Dnevniku HTV-a ono čemu svjedočimo posljednjih dana. 

- Ovo jest prekretnica, ali to još nije završetak rata. Ovo je značajno, Ukrajinci su ne samo oslobodili izuzetno veliko područje, praktično više od četiri tisuće kvadratnih kilometara. Došli su do Kremine, mjesta koje u proljetnoj ofenzivi kada se napadao Luhansk, koje je prvo bilo zauzeto. Značaj je u tome da su Ukrajinci sada prvi put stekli stratešku inicijativu na bojištu. Oni oblikuju operacije, definiraju ciljeve i tempo, ruska strana je sada prisiljena odgovoriti, ističe. 

"Najteži gubitak ruske vojske od završetka hladnog rata"

Dodaje da je riječ o operaciji koja je vrlo dobro zamišljena i koja pokazuje da su Ukrajinci sposobni koristiti se zapadnim naoružanjem.

- Iako još nisu osvojili Herson, ovo je vjerojatno najteži gubitak ruske vojske od završetka hladnog rata, smatra Barić. 

Zatim je na karti Ukrajine analizirao što se trenutno događa.

- Operacija se još odvija. Bitno je koliko će kod Harkiva napredovati Ukrajinci, vjerojatno su počeli razmišljati o nekoj obrambenoj liniji. Ovisi o tome koliko imaju snaga. Išli su s osvježenim snagama, nove brigade se tek stvaraju, to će biti gotovo tijekom zime, kazao je.

Na području juga i strateški vrlo važnog Hersona i dalje traju vojna djelovanja.

- Cijeli niz ukrajinskih izvidnica išao je duž cijele linije krajem kolovoza. Otkrivali su se gradovi, za koje su mislili da su obrambene linije, da su oni pusti. U međuvremenu ide slamanje. Rijeka Inhulec koja dijeli okupirano područje na zapadno i istočno, tu su Rusi u povlačenju. Kod Hersona se događaju zanimljive stvari zadnja dva dana. Vidi se da se ruske snage počinju povlačiti. Je li to samo skraćivanje obrambenih linija ili ono što bi svaki pametni zapovjednik napravio u ovakvoj situaciji, dolazak na istočnu obalu rijeke Dnjepar, to ćemo tek vidjeti. Ukrajinci tu ne žele izravno napasti jer se tu nalazi 20 do 25 tisuća vojnika, dodaje profesor Barić.

Putin želi stvoriti strah u ruskoj populaciji

Što se tiče političkih momenata i toga da je dio gradskih zastupnika iz 18 okruga iz St. Peterburga i Moskve, potpisali su izjavu u kojoj traže smjenu Vladimira Putina.

- Nema to preveliku težinu, vi u Dumi nemate šanse smijeniti Putina. Ali to dokazuje da postoji veliko nezadovoljstvo, Putin će to pokušati anulirati poticanjem straha u ruskoj javnosti. Ove priče o "NATO-ovim hordama", da su praktično u ratu s NATO-om. Želi stvoriti strah u ruskoj populaciji. Ono što njega brine jesu zahtjevi nacionalističke desnice koja traži ili promjenu rata, daljnju eskalaciju ili odgovornost časnika te onda možda i samog Putina. 

Ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov ide na sjednicu Opće skupštine UN-a u New York.

- Putinov cilj je napraviti što je moguće veću podjelu u Europi te da zamrzne sukob. Nada se da će u Europi zbog ekonomskih posljedica ove zime, doći do revolta te da bi mnoge vlade mogle zatražiti da se barem minimalno ukinu sankcije. On govori o primirju, ali to je zapravo pokušaj da se zamrznu stvari kada su Rusi u vrlo neugodnom položaju. Ukrajinska strana to baš neće prihvatiti, zaključuje Barić.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 3

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...