NOVINAR BOŠKO JAKŠIĆ PROZVAO VUČIĆA: "Samo Srbija i Bjelorusija bez osude agresije!"

Ključni problem je, naglašava on, što se predstavlja srbijanskoj javnosti kako su suočeni sa dilemom, kako trebaju da odaberu partnera u ovoj situaciji – ili crno ili bijelo.

  • Regija

  • 25. Feb. 2022  25. Feb. 2022

  • 1

Pred Srbijom je odluka hoće li se pridružiti Evropskoj uniji (EU) sa uvođenjem sankcija Ruskoj Federaciji zbog invazije na Ukrajinu. Srbijanski analitičar Boško Jaškić u programu N1 prognozira kako će riječ 'osuda' opet izostati, a činjenicu da je njegova zemlja jedina, uz Bjelorusiju, koja se nije pridružila ostatku Evrope u osuđivanju i sankcijama Rusiji naziva sramnom. To su, ujedno, loše vijesti i za Bosnu i Hercegovinu, pojašnjava on, gdje je nedovoljno "što su se dva člana Predsjedništva svrstala na pravu stranu historije".

“Nema sumnje da je Putin svog velikog prijatelja u Beogradu uvalio u probleme iz kojih Aleksandar Vučić ne zna kako da se izvuče. On je jednog dana ponavljao kako Srbija ne trpi nikakve pritiske, dan kasnije bi rekao kako smo suočeni sa ogromnim pritiscima i da bi bilo najbolje rješenje, iako zvuči potpuno bizarno u ovoj situaciji – a to je njegova receptura da je najbolje da se Srbija sakrije pod kamen”, pojašnjava u svom osvrtu Jaškić.

Ključni problem je, naglašava on, što se predstavlja srbijanskoj javnosti kako su suočeni sa dilemom, kako trebaju da odaberu partnera u ovoj situaciji – ili crno ili bijelo.

“No, to uopšte ne odgovara istini. Ovo nije situacija u kojoj Srbija treba da se opredijeli između Rusije i Zapada. Srbija ne bi trebala da ima dilemu da osudi jednu agresiju kakva je Putinova na Ukrajinu. Time bi to Beogradu trebalo da bude lakše, s obzirom da stalno osuđuje Zapad povodom kršenja teritorijalnog integriteta zbog Kosova. Ako treba da bude vođena tim principom, kao što jeste, i kao što saopštava glasno na raznim međunarodnim forumima, onda se postavlja pitanje: Zašto šuti oko Rusije?”, navodi Jaškić.

Podsjećamo, predsjednik Srbije Aleksandar Vučić će se danas popodne obratiti javnosti povodom situacije u Ukrajini.

“Vučiću je trebalo 36 sati da osmisli odgovor. Spreman sam već unaprijed da potpišem kako će taj odgovor izgledati: Osudit će se kršenje teritorijalnog suvereniteta i integriteta, ali riječ osuda će apsolutno nedostajati. Niti će Srbija biti spremna da se pridruži sankcijama, kao što to nije bila spremna ni nakon aneksije Krima 2014. godine. Uz Bjelorusiju biti jedina evropska zemlja koja nije osudila ovu agresiju na Ukrajinu – to je veoma loša vijest”, izričit je srbijanski analitičar.

Dodaje kako je to zapravo loša vijest i za Bosnu i Hercegovinu.

“Znajući da Milorad Dodik slijedi ponašanje Beograda. Bez obzira što su se druga dva člana Predsjedništva BiH svrstala na ‘pravu stranu historije’ – Dodik će takav stav blokirati, pa će BiH, na neki način biti, polu-pridružena ili jedno-trećinski pridružena Srbiji i Bjelorusiji u stavu koji bih nazvao sramnim – koji nema hrabrosti da se opredijeli na jedini način koji je neizbježan”, zaključuje Boško Jaškić.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 1

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...