ERDOGAN KRITIKOVAO STAV ZAPADA: "NATO je trebao poduzeti odlučniji korak"

Na pitanje kako ocjenjuje stav Evropske unije (EU) u vezi sa ukrajinskom krizom, Erdogan je istakao da EU nije zauzeo odlučan stav.

  • Svijet

  • 25. Feb. 2022  

  • 3

NATO je trebao poduzeti odlučniji korak, rekao je predsjednik Republike Turske Recep Tayyip Erdogan u petak, dok se nastavlja ruska vojna intervencija u Ukrajini.

Erdogan je u obraćanju novinarima u Istanbulu kritikovao stav Zapada o ruskoj operaciji na susjednu zemlju.

Također je poručio da je na samitu lidera NATO-a, koji je zakazan za danas, potrebno iskazati jasan stav.

"Dakle, to ne bi trebalo da se pretvori u običan skup s kojeg će se poslati poruke zabrinutosti. NATO je trebao poduzeti odlučniji korak", rekao je Erdogan te dodao:

"U ovom trenutku u Ukrajini Evropska unija, kao i svi zapadni mentaliteti, nažalost nisu zauzeli ozbiljan i odlučan stav. Imali smo vrlo otvorene razgovore i sa gospodinom generalnim sekretarom NATO-a Jensom Stoltenbergom u vezi sa ovim pitanjem."

Na pitanje kako ocjenjuje stav Evropske unije (EU) u vezi sa ukrajinskom krizom, Erdogan je istakao da EU nije zauzeo odlučan stav.

"Svi oni daju mnogo savjeta Ukrajini. Naravno, ovim savjetima je nemoguće nešto postići. Kada pogledamo sve ovo, vidimo da nema konkretnih koraka. Na današnjem samitu NATO-a razgovarat ćemo o tome 'koji se koraci poduzimaju ili ćemo poduzeti po ovom pitanju'. Zapad, koji je već uputio mnogo savjeta o ovom pitanju, i dalje nastavlja sa savjetima. Nadam se da će na današnjem samitu NATO-a biti zauzet odlučniji stav jer su, kao što znate, skoro sve zemlje članice Evropske unije i članice NATO-a. Ali kada se ne iznese stav i ne pokaže odlučnost, naravno, kako je to rekao ukrajinski predsjednik Vladimir Zelenski, 'daju nam samo savjete, a ne pružaju nikakvu podršku', time se zauzima stav koji ne održava prijateljstvo ili solidarnost", rekao je Erdogan.

Na pitanje o državljanima Turske koji se nalaze u Ukrajini, podsjetio je da se Ministarstvo vanjskih poslova već oglasilo o ovom pitanju.

"Naša ambasada i generalni konzulat su spremni na svaki korak. Naravno, situacija u aviosaobraćaju trenutno nije baš bezbjedna", kazao je Erdogan, javlja Anadolu Agency (AA).

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 3

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...