IVICA DAČIĆ: "Osuda Rusije bi pomogla da Kosovo dobije nezavisnost"

Obrazlažući svoj stav upitao je ironično: da li bi Srbiji osuda Rusije i uvođenje sankcija toj zemlji povuklo priznanja nezavisnosti Kosovo.

  • Regija

  • 25. Feb. 2022  25. Feb. 2022

  • 2

Predsjednik dosadašnjeg saziva parlamenta Ivica Dačić izjavio je danas da za njega nema nikakve dileme oko toga kakav stav je trebalo zauzeti prema integritetu i suverenitetu Ukrajine, niti prema osudi i sankcijama Rusiji.

"Mi imamo samo jedan interes, a to je Srbija. Nije našs zadatak da postupamo na način na koji to od nas očekuje Zapad i da uvedemo sankcije, niti da pohvalimo Rusiju i priznamo sve što su uradili, i priznamo sve što su oni dodatno priznali. Nije naša uloga ni da ratujemo sa Rusijom niti Ukrajinom, niti da podržavamo jedne protiv drugih, već da vidimo šta je za nas najbolje", rekao je Dačić na konferenciji za medije u Palati Srbija.

Obrazlažući svoj stav upitao je ironično: da li bi Srbiji osuda Rusije i uvođenje sankcija toj zemlji povuklo priznanja nezavisnosti Kosovo.

Ne bi, rekao je, već bi upravo pomoglo da Kosovo dobije nezavisnost, jer, kako kaže, glas Rusije u Vijeću sigurnosti je brana da se to ne dogodi.

Napomenuo je da ne može da razumije da SAD, koje su dvije godine čekale da poslije početka Prvog svjetskog rata da ih napadne Japan da bi se odlučile da li da učestvuju u tom ratu, očekuju od Srbije da se za tri dana odluči i pored toga što rat sada nije zahvatio Srbiju.

"Kao da smo mi naivni i glupi, ubjeđuju nas da je u pitanju grubo kršenje međunarodnog prava i teritorijalnog integriteta, kao da se na teritoriji Srbije i bivše Jugoslavije ništa nije dogodilo. I kao da će naša osuda i priznanje nama vratiti Kosovo i vratiti princip teritorijalnog integriteta, ili će oni reći da to važi samo od sada", rekao je Dačić u prilično žustrom tonu.

Komentarišući dvostruke aršine koji se služe međunarodni zvaničnici i navode da je u Ukrajini došlo do gnusne povrede Povelje UN i drugih međunarodni akata, rekao je:

"Pa, sve je to bilo na KiM. Kako vas nije sramota, da kažete sada da Srbija ugrožava međunarodni poredak, jer neće donijeti osudu Rusiji? Šta će nam donijeti osuda? Hoće li SAD povući priznanje Kosova i prestati da traže učlanjenja u međunarodne organizacije? Sa druge strane, osuda Rusije i uvođenje sankcija će pomoći da Kosovo dobije nezavisnost. I neko sada nas pita šta ćemo mi da radimo. Pa, što pitate - mi ćemo da radimo u interesu Srbije", poručio je Dačić.

Istakao je da je zato odluka predsjednika Vučića vrlo odgovorna.

Dodao je da nije bilo nikakvih svađa oko dokumenta koji je danas predstavljen, kako to spekulišu neki mediji, već samo rasprave oko formulacije.

"Moje su formulacije bile malo oštrije, jer nemam vrstu odgovornosti kao predsjednik. Kada bi uvodili sankcije i narušili odnose sa Rusijm i Kinom, mi bismo odsjekli granu na kojoj sjedimo i čuvamo naš nacionalni i državni interes", konstatovao je Dačić.

Kaže da EU nema više nikakvu mrkvu za nas, pa nam prijete i pita - da li ćemo to ući u EU 2030. ili 2050. godine.

Predsjednik Vučić je na to prokomentarisao da se on nada ćemo ući i brže u EU, ali Dačić je nastavio u istom tonu - "prijetnje EU više ne pale kod našeg naroda".

Osvrnuo se na to na koga Srbija može da računa i javno zapitao:

"Šta mislite kada je predsjednik Srbije zvao nekog da nam pomogne ko nam je jedini dizao slušalicu? Pa zar hoćete da nam ni taj više ne diže slušalicu? Za mene nema dileme. donijeli smo najbolju odluku", poručio je Dačić.

Smatra i da je najvažnije da se postigne državno jedinstvo u ovoj situaciji i da on može malo relaksiranije da govori od Vučića pošto je raspuštena skupština, za razliku od predsjednika koji ima mandat do kraja maja.

Dačić je dodao da je siguran da će Vučić osvojiti još jedan mandat.

"Ja raspisujem izbore 2. marta i mandat predsjedniku je do kraja maja i biće još pet godina odgovoran za izbornu politiku", rekao je Dačić, na šta je Vučić uzvratio da se to još ne zna.

"Čim sam te ja podržao, sigurno ćeš biti predsjednik još pet godina", dodao je Dačić u šali.

Vučić je na to uzvratio da se još nije ni kandidovao i prokomentarisao kako je Dačić iskoristio konferenciju i za izbornu kampanju.

Za sebe je rekao da je pod ogromnim pritiskom prethodnih dana i da je situacija bila takva da je državni vrh jedva izgurao "do onoga šta smatra vitalnim nacionalnim i državnim interesom."

"Tri knjige bih mogao da napišem za ono što se dešavalo u prethodna tri dana", dodao je Vučić.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 2

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...