KUPLJENO ZEMLJIŠTE ZA IZGRADNJU TVORNICE: Njemački investitor stiže u BiH i planira zaposliti do 150 ljudi

U proceduru kupovine zemljišta od države Bosne i Hercegovine ušlo se nakon pokretanja razgovora s ozbiljnom njemačkom firmom iz Regensburga za otvaranje tvornice metalskih proizvoda.

  • Ekonomija

  • 25. Feb. 2022  25. Feb. 2022

  • 0

Općina Prozor-Rama je ovih dana završila proceduru kupovine zemljišta za Poslovnu zonu “Izlaz” od nešto manje 300.000 kvadrata u vrijednosti od 93.439 KM.

U proceduru kupovine zemljišta od države Bosne i Hercegovine ušlo se nakon pokretanja razgovora s ozbiljnom njemačkom firmom iz Regensburga za otvaranje tvornice metalskih proizvoda.

Procedura je započela na Općinskom vijeću koje je najprije dalo saglasnost na prijedlog načelnika Joze Ivančevića da se uđe u razgovore i potpisivanje Ugovora vezano za pokretanje tvornice i davanje poticaja.

Načelnik Ivančević je kazao: “Već neko vrijeme vodimo ozbiljne razgovore s firmom iz Njemačke, tačnije, iz Regensburga o otvaranju pogona u našoj općini. Nakon saglasnosti Općinskog vijeća dogovoreno je da se tvornica izgradi u Poslovnoj zoni "Izlaz" te smo u tu svrhu od države Bosne i Hercegovine otkupili zemljište. Iduće sedmice planiramo potpisivanje Ugovora o daljnjim radovima, odnosno, pripremi zone za postavljanje pogona s direktoricom Snježanom Köpruner. Drago nam je da sve ide prema predviđenom planu te s jeseni očekujemo početak rada tvornice”.

Riječ je o kompaniji koja već ima pogon u Travniku, GS-Tvornica mašina Travnik.

"GS Holding u tvornici u Travniku zapošljava gotovo 500 ljudi, a kod nas će to za početak biti od 60 do 150 ljudi. Međutim, otvara se mogućnost da se zaposli puno veći broj –  kazao je Ivančević ranije.

Iz pogona u Rami bi trebali izlaziti proizvodi za radne mašine (poput bagera) Liebherr, ali Köpruner je ranije rekla da uslijed moguće krize jedna takva tvornica mora smanjiti rizike te proizvoditi još mnogo toga.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...