PROŠAO LUKAŠENKOV REFERENDUM: Rusija može slobodno dovesti nuklearno oružje na bjelorusko tlo...

Novi ustav omogućuje nuklearno oružje na bjeloruskom tlu prvi put otkako ga se zemlja odrekla nakon raspada Sovjetskog Saveza.

  • Vijesti

  • 28. Feb. 2022  28. Feb. 2022

  • 5

Na nedjeljnom referendumu u Bjelorusiji odobren je novi ustav kojim zemlja odustaje od svog nenuklearnog statusa, u vrijeme kada je ta bivša sovjetska republika postala polazna tačka za ruske trupe koje napadaju Ukrajinu, objavile su ruske novinske agencije.

Agencije su citirale bjelorusku Centralnu izbornu komisiju koje je objavilo da je 65,2 posto onih koji su sudjelovali glasalo za. Takav se rezultat i očekivao s obzirom na strogo kontroliranu vladavinu predsjednika Aleksandra Lukašenka.

Novi ustav omogućuje nuklearno oružje na bjeloruskom tlu prvi put otkako ga se zemlja odrekla nakon raspada Sovjetskog Saveza.

Zapad je već ranije objavio da neće priznati rezultate referenduma, koji se održava uslijed sveopćeg obračuna s bjeloruskom oporbom i protivnicima Lukašenkova režima. Prema riječima aktivista za ljudska prava, trenutno je u Bjelorusiji više od 1.000 političkih zatvorenika.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 5

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...