BAKIR IZETBEGOVIĆ POVODOM DANA NEZAVISNOSTI: "Bez obzira kako se završi u Ukrajini, BiH će biti suverena i slobodna zemlja na NATO i EU putu"

Ovo je za mene dan slobode, 30 godina slobode. Sa svim problemima koje imamo u ovoj zemlji, ta fundamentalna stvar koja se odnosi na državu i narod je osvojena prije 30 godina, rekao je Izetbegović. 

  • Vijesti

  • 01. Mar. 2022  01. Mar. 2022

  • 11

Predsjednik SDA Bakir Izetbegović danas je nakon odavanja počasti na mezarju Kovači poručio kako je Dan nezavisnosti BiH za njega dan slobode.

"Ovo je za mene dan slobode, 30 godina slobode. Sa svim problemima koje imamo u ovoj zemlji, ta fundamentalna stvar koja se odnosi na državu i narod je osvojena prije 30 godina", rekao je Izetbegović. 

Na pitanje o zveckanju oružjem i pričama o mogućem ratu, Izetbegović je poručio da se "nešto političara se poigrava sa takvim stvarima, a ogromna većina naroda nije za to.

"Ljudi žele da žive s mirom, to treba pratiti i to je šansa", rekao je Izetbegović. 

Na pitanje o Izbornom zakonu, Izetbegović je rekao:

"Ne bih rekao da će biti izmjena Izbornog zakona, jer je previše tvrda hrvatska strana. Valjda misle da pod ovim pritiskom mi treba da prihvatimo neka jednostrana rješenja. Do toga neće doći. Ako žele da iskreno porade sa nama da se deblokira Dom naroda i generalno Federacija do izmjena može doći."

Govorio je i o mogućim refleksijama ruske agresije na Ukrajinu na područje Balkana i BiH.

"Bit će interferencija sigurno. Dakle negativna, ukoliko krene lom Ukrajine. Mogle bi se ohrabriti neke strane na Balkanu, ne samo u BiH, upustiti se u neke avanture, koje ćemo mi spriječiti. Bez obzira kako se završi u Ukrajini, BiH će biti suverena i slobodna zemlja na NATO i EU putu. Mi smo svoj put zacrtali", rekao je Izetbegović i dodao:

"Međutim ako se pruži jedna jaka odbrana u Ukrajini, kako izgleda da hoće, jer imaju hrabre ljude i dobre vođe. Krenula je jedna potpora od boljeg dijela čovječanstva Ukrajini, jer Evropa vidi da sebe brani u Ukrajini. Dakle, ako se tu desi jedna grčevita odbrana, ako se stvari rješe nekim pregovorima i dogovorom tada će se obeshrabriti politički avanturisti na Balkanu. Mi ćemo učiniti sve da se sačuva stabilnost i sigurnost, a na prvom mjestu sloboda."

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 11

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...