PRINC CHARLES OSUDIO PUTINOVU RUSIJU: "Invazija na Ukrajinu je brutalna agresija"

Najstariji sin kraljice Elizabete iznio je komentare tokom govora u čast britanskog zastupnika Davida Amessa koji je ubijen prošle godine. Nazvao je događaj "napadom na demokraciju, otvoreno društvo i samu slobodu", te ga usporedio s događajima u Ukrajini.

  • Svijet

  • 01. Mar. 2022  01. Mar. 2022

  • 0

Britanski prijestolonasljednik princ Charles je rusku invaziju Ukrajine nazvao "brutalnom agresijom" te je izrazio solidarnost s Ukrajincima koji se odupiru napadu.

Najstariji sin kraljice Elizabete iznio je komentare tokom govora u čast britanskog zastupnika Davida Amessa koji je ubijen prošle godine. Nazvao je događaj "napadom na demokraciju, otvoreno društvo i samu slobodu", te ga usporedio s događajima u Ukrajini.

"Vidimo da su te iste vrijednosti danas napadnute u Ukrajini na najnemoralniji način. U stavu koji ovdje zauzimamo, solidarni smo sa svima onima koji se odupiru brutalnoj agresiji", rekao je Charles (73).

Članovi kraljevske obitelji rijetko se upliću u politička pitanja, pridržavajući se umjesto toga ustavne norme o neutralnosti.

Međutim, u subotu su princ William, Charlesov sin, i njegova supruga Kate rekli da stoje uz ukrajinski narod dok se "hrabro bori" protiv ruske invazije.

2014. godine Charles je izazvao diplomatski spor kad su u javnost izašli njegovi komentari da ruski predsjednik Vladimir Putin "čini isto što i Hitler". 

Charles je to komentirao nakon što je Rusija anektirala ukrajinski poluotok Krim, što je potaknulo kritike ruskog ministra vanjskih poslova koji je rekao da su komentari "neprihvatljivi, nečuveni" te da ne prikazuju budućeg britanskog monarha na dobar način.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...