SAŠA MAGAZINOVIĆ TVRDI: "Jedan od načina da se zaštiti BiH je dobijanje kandidatskog statusa"

"Danas se nažalost dešavaju takve stvari koje otvaraju mogućnost da se kao jedan od alata za odgovor na sigurnosne izazove ubrza za određene države put i u Evropsku uniju i u NATO savez",  mišljenja je Magazinović.

  • Politika

  • 04. Mar. 2022  04. Mar. 2022

  • 0

Poslanik Socijaldemokratske partije (SDP) u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine Saša Magazinović kazao je danas da je jedan o načina da se zaštiti BiH u novonastaloj geopolitičkoj situaciji dodjeljivanje kandidatskog statusa za članstvu u Evropskoj uniji što je politička odluka evropskih institucija.

On je podsjetio da je u različitim vremenskim intervalima evropske strukture su donosile različite odluke za države koje su manje ili više ispunjavale svoje obaveze te se prisjetio načina na koji su Bugarska i Rumunija postale članice EU i na okolnosti koje su tome prethodile.

"Danas se nažalost dešavaju takve stvari koje otvaraju mogućnost da se kao jedan od alata za odgovor na sigurnosne izazove ubrza za određene države put i u Evropsku uniju i u NATO savez", mišljenja je Magazinović.

On je kazao da će SDP nastaviti koristiti članstvo u Partiji evropskih socijalista ima značaj za BiH jer su tri zastupnika iz te grupacije autori amandmana koji doveli do stava Evropske parlament sankcionira člana Predsjedništva BiH Milorada Dodika u njegove saradnike.

Pojasnio je da je kandidatski status pa i samo članstvo u Evropskoj unije politička odluka i gledajući iskustveno za druge države BiH za jedne su vrijedila jedna pravila, za druge druga, ali se na kraju sve završavalo na političkoj odluci.

"To znači da ako postoji politička odluka ujutro BiH može dobiti kandidatski status sa članstvo, uvjetno. Imali smo uvjete i za stupanje na snagu Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju koje BiH nije na koncu ispunila, a jedan od njih je bila i promjena Ustava. Nakon što je proglašen neuspjeh to procesa mi smo dobili SSP zato što je to politička odluka", istaknuo je.

Kako je zaključio Magazinović, u mjeri u kojoj bude postojala politička spremnost i procjena u okviru evropskih struktura da BiH treba dobiti kandidatski status to će se i dogoditi.

(Fena)

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...