VANJSKOPOLITIČKI ANALITIČAR BRANIMIR VIDMAROVIĆ: "Vrlo je moguće da Rusija želi okupirati teritoriju istočno od Kijeva pa sve do Krima"

Smatra da će se na kraju strane morati sporazumjeti barem oko jednog od tri zahtjeva, i da će to najvjerovatnije biti vojna neutralnost Ukrajine.

  • Mini market

  • 05. Mar. 2022  

  • 2

Vanjskopolitički analitičar i saradnik Odjela za azijske studije Filozofskog fakulteta Univerziteta u Puli Branimir Vidmarović kaže da dogovor oko uspostave humanitarnih koridora u Ukrajini “nije proboj, nego predah”, i da ruska vosjka neće stati. Smatra da ovo ipak predstavlja pozitivan signal što bi mogla biti odskočna daska za razgovore o težim temama.

Smatra da će se na kraju strane morati sporazumjeti barem oko jednog od tri zahtjeva, i da će to najvjerovatnije biti vojna neutralnost Ukrajine.

Kaže i da Zelenski ne želi pritisnuti nekog i uvući NATO u konflikt “jer je u njegovom interesu da se ovo što prije završi.”

Smatra da Rusija pod sankcijama može izdržati više nego što se nagađa i da može sve postojeće resurse usmjeriti ih na vojne operacije.

“To može biti pola godine, godina, a možda i dvije godine, ovisi o okolnostima. I vjerujem da su sada zapadni lideri u pravu kada strahuju od toga da bi Vladimir Putin mogao krenuti u žešću operaciju, minimalno do Kijeva. A u konačnici, ako ne bude postignut sporazum, on bi mogao odlučiti da treba onda jednostavno Ukrajinu prepoloviti – spojiti čitavo područje istočno od Kijeva pa do Krima.

Međutim, teško je dokučiti tu strategiju, čini se da ima dosta improvizacija na terenu, jer se sigurno računalo na to da će u prva tri dana svi pobjeći, pasti i predati se. I ovo je sada jedna vojna operacija koja ne odgovara ni samoj Rusiji. Tu bi istaknuo jedan interesantan prijedlog bivšeg Trumpovog savjetnika za nacionalnu sigurnost – generala Flynna. On kaže da bi obnavljanje garancije iz Budimpešta, revatilizacija tog sporazuma, mogla biti izlaz iz krize, kada bi se garantirala vojna neutralnost Ukrajine.”

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 2

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...