POLITIČKI ANALITIČAR BRANIMIR VIDMAROVIĆ: „Radi se o zalutaloj raketi, ako se aktivira članak 5 onda to po svim našim saznanjima znači Treći svjetski rat..."

"Ima puno različitih kreativnih solucija koje ne uključuju članka 5", zaključio je on.

  • Evropa

  • 16. Nov. 2022  

  • 0

O masovnim napadima, o raketama u Poljskoj, o tome što možemo očekivati za RTL Direkt komentirao je vanjskopolitički analitičar Branimir Vidmarović.

"Najvjerojatnije se radi o zalutaloj ruskoj raketi. Teško je vjerovati da si je ruski režim sam sebi odlučio takvo nešto napraviti da bi eskalirao. Istraga će pokazati. NATO nije brzoplet aparat. NATO nije Conor McGregor koji uskače u ring. Bit će istraga, prvo na poljskoj strani pa NATO", smatra analitičar.

Vidmarović smatra da nije moguće da se radi o Ukrajinskoj raketi jer zašto bi Ukrajinci nešto takvo napravili kada već imaju sve simpatije svijeta, dobivaju pomoć i podršku.

Treći svjetski rat

"Ako se aktivira članak 5 onda to po svim našim saznanjima znači Treći svjetski rat. Međutim, ovdje još ima gradacija. Do aktivacije članka 5 ima istraga . Onda dalje ide procedura uspostave štete, krivice, komunikacija s Rusima i odluke. Velike nuklearne sile imaju tradiciju izbjegavanja izravnog okršaja. To svima ulijeva nadu što dalje . No, ljudi će tražiti nekakvu satisfakciju. Može se ići do povećanja NATO snaga na poljsko ukrajinskoj granici", objašnjava Vidmarović.

Stručnjak pojašnjava da NATO članak 5 ne propisuje isključivo vojnu reakciju, već njegovo aktivirane može biti u obliku zajedničke pripravnosti i sigurnosti, kao zajednička podrška nekoj zemlji bez da se objavi rat.

I Mađari i Poljaci najavljuju sastanke vijeća za nacionalnu sigurnost. "To trebamo pogledati u kontekstu našeg nesretnog drona na Jarunu. Nešto fali u našoj protuzračnoj obrani u Poljskoj, Mađarskoj, Hrvatskoj. Nešto se treba napraviti. Zalutali dronovi se mogu događati sve češće i češće", smatra Vidmarović.

Hrvatski analitičar kaže da su sve masovniji ruski napadi zapravo početak treće faze rata u kojoj su se Rusi odlučili koncentrirati na zračne napade civilne i energentske infrastrukture. "Žele Ukrajinu baciti u mrak i paniku. Tako će se nastaviti do zime", dodaje.

Vidmarović smatra da Nato neće reagirati olako te da će SAD bi prvi koji će pokušati smiriti situaciju jer takva eskalacija nije u interesu SAD-a jer je njihov glavni protivnik Kina.

"Ima puno različitih kreativnih solucija koje ne uključuju članka 5", zaključio je on.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...