NJEMAČKI "SPIEGEL" PIŠE: "Protesti protiv invazije širom svijeta, samo u Beogradu slavili Putina"

Sinoć je oko hiljadu "proruskih prosvjednika izašlo na ulice kako bi izrazili podršku za rusko prodiranje u Ukrajinu". "Uz ruske zastave i slike vladara Kremlja Vladimira Putina prosvjednici su prošli kroz središte grada", piše "Der Spiegel".

  • Svijet

  • 05. Mar. 2022  05. Mar. 2022

  • 8

"Širom svijeta se osuđuje ruski napad na Ukrajinu. Ali u Srbiji su ljudi izašli na ulice i slavili Putinov pohod", piše portal njemačkog sedmičnika "Der Spiegel" o sinoćnjem protestu podrške Rusiji i Putinu u Beogradu, prenosi "Deutsche Welle".

Sinoć je oko hiljadu "proruskih prosvjednika izašlo na ulice kako bi izrazili podršku za rusko prodiranje u Ukrajinu". "Uz ruske zastave i slike vladara Kremlja Vladimira Putina prosvjednici su prošli kroz središte grada", piše Der Spiegel.

"Ukrajina se oslobađa od neonacista", rekao je Nikola Babić (22), jedan od prosvjednika za agenciju AFP. "Nadamo se da će Rusi, naša braća, osloboditi zemlju i cijeli svijet", dodao je mladić.

Na manifestaciju koja je počela ispred spomenika caru Nikoli, a završila pred ruskim veleposlanstvom, pozvao je niz ekstremno desničarskih organizacija i stranaka u Srbiji. Okupljenima su se obratili Damnjan Knežević iz Narodne patrole i Mladen Obradović iz Obraza.

"Solidarni protest u Beogradu - u znak solidarnosti s Rusijom koja bombardira ukrajinske gradove", napisao je na Twitteru njemački novinar Michael Martens. "Ne, ovo nisu SVI Srbi. Samo oni najodvratniji među njima - ali ima ih prilično, kao što vidite."

U izvještaju koji prenose njemački portali, brojni Srbi podržavaju Putina, a posljednjih dana je niz beogradskih medija branio agresiju na Ukrajinu.

"Na Generalnoj skupštini UN-a je Srbija, doduše, glasala za rezoluciju kojom se osuđuje napad Rusije na Ukrajinu. Ali ta država se nije priključila zapadnim sankcijama protiv Rusije. Srbija je izuzetno ovisna o Rusiji kad je riječ o energentima", objašnjava se njemačkoj javnosti.

Posljednjih dana su dopisnici njemačkih medija procijenili kako je predsjednik Srbije Aleksandar Vučić odabrao "hod po žici" u ukrajinskoj krizi te da je u pitanju "politički kameleon" koji je navikao stati pred kamere i s Putinom i s bivšom kancelarkom Angelom Merkel.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 8

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...