KAKVO PONIŽENJE LUKAŠENKA: Načelnik Generalštaba bjeloruske armije podnio ostavku, ovo je glavni razlog...

Bjeloruski predsjednik Aleksandar Lukašenko najprije nije učestvovao u konfliktu, ali 1. marta je ukrajinski parlament javio da su bjeloruske trupe ušle u Černigovsku oblast.

  • Svijet

  • 06. Mar. 2022  06. Mar. 2022

  • 7

Dok se situacija u Ukrajini i dalje ne smiruje, ruski partner Bjelorusija, koja također učestvuje u konfliktu na strani Rusije, suočava se sa velikim problemima. Naime, bjeloruski načelnik Generalštaba Viktor Gulevič podnio je ostavku.

Kako se ističe u podnijetoj ostavci, Gulevič se odlučio na takav korak zbog toga što nije bio u mogućnosti da formira nijedan jedini bataljon i da ga pošalje u Ukrajinu, jer su vojnici odbili da učestvuju. Kao datum ostavke navodi se 4. mart.

alt

Podsjetimo, kada je započet konflikt između Rusije i Ukrajine, ruske trupe su na sjever Ukrajine ušle iz Bjelorusije. Bjeloruski predsjednik Aleksandar Lukašenko najprije nije učestvovao u konfliktu, ali 1. marta je ukrajinski parlament javio da su bjeloruske trupe ušle u Černigovsku oblast.

Očito da bjeloruski vojnici ne žele da budu dio konflikta u Ukrajini, pa je kao posljedica toga uslijedila ostavka načelnika Generalštaba.

Gulevič je jedan od četiri visoka vojna zvaničnika Bjelorusije koji su sankcionisani od Ujedinjenog Kraljevstva zbog uloge u ratu u Ukrajini.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 7

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...