ISPRAVKA - EUFOR POJAČAVA SVOJE PRISUSTVO U NAŠOJ ZEMLJI: Od sutra iznad BiH borbeni avioni, nemate razloga za brigu

Komandant programa ALTEA u BiH prihvatio je ponudu Francuske da izvede trenažne letove.

  • Vijesti

  • 06. Mar. 2022  14. Mar. 2022

  • 6

Nemate razloga za nervozu ako vidite sve više pripadnika EUFOR-a u BiH poručuju nam iz Evropske unije i kažu da je riječ o preventivi. Nakon dodatnih 500 vojnika na kopnu, vojne snage iz Unije odlučile su pojačati prisustvo i na nebu Bosne i Hercegovine. Nema potrebe, kažu, ali ako je bude, dodatnih 2000 pripadnika EUFOR-a ekspresno bi se moglo naći ovdje.

Od sutra će se na nebu iznad Bosne i Hercegovine moći vidjeti francuski vojni mlazni avioni. Komandant programa ALTEA u BiH prihvatio je ponudu Francuske da izvede trenažne letove.

"Nosač aviona 'Charles-de-Gaulle' trenutno ima operativnu obuku u Sredozemnom moru i od ponedjeljka, 7. marta 2022. godine, njegove letjelice tipa 'Rafale' će izvoditi prelete preko Zapadnog Balkana, uključujući BiH", saopćeno je iz EUFOR-a.

U ovakvim vremenima kada je sigurnosna ravnoteža u Evropi narušena, EU pokazuje svoju stalnu posvećenost i odlučnost da podrži sigurno i stabilno okruženje u BiH i na zapadnom Balkanu.

Posljednjih dana su se na cestama BiH mogla vidjeti vozila EUFOR-a. Ranije su iz Delegaciji EU poručili da je to za očekivati, posebno u mjestima u kojima su ranije bilježeni incidenti. Prije sedam dana počeli su pristizati prvi vojnici od njih 500, pojačanje za trenutne snage EUFOR-a u BiH.

"Ovih 500 vojnika zapravo su uduplali snage koje smo do sada imali, i rekao bih da znači da su zaista ozbiljni. EU je zaista ozbiljna je kada je u pitanju BiH. Ne znači da je mir ugrožen, ali znači da smo mi itekako na oprezu. Tako da je ovo jedna mjera predostrožnosti. Da se osigura da nema nekih neželjenih dešavanja,” kazao nam je Johann Sattler, šef Delegacije EU u BiH.

Napomena:

Prvobitni naslov ovog članka glasio je „NATO POJAČAVA SVOJE PRISUSTVO U NAŠOJ ZEMLJI: Od sutra iznad BiH borbeni avioni, nema razloga za brigu“. On je promijenjen nakon analize Raskrinkavanja koja je ukazala na to da nije riječ o NATO-vim već o EUFOR-ovim snagama, što je u tekstu i pisalo.

Dodan je dio saopćenja misije ALTHEA: "U svjetlu pogoršavanja međunarodne sigurnosne situacije, a također i kao mjera predostrožnosti, komandant operacije „Althea“ prihvatio je dobrovoljnu ponudu države Francuske da se iznad BiH u narednim sedmicama izvede nekoliko trenažnih letova mlaznih aviona", a prvobitno je pisalo samo "Komandant programa ALTEA u BiH prihvatio je ponudu Francuske da izvede trenažne letove."

Promijenjena je i činjenica da je saopćenje objavila misija ALTHEA

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 6

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...