PUTINOV PLES SA ZVIJEZDAMA: Zašto su filmske zvijezde obožavale društvo diktatora iz Kremlja? (FOTO)

Povoljan utisak Putin je ostavio i na još jednog „nestašnog dečka“ filmske industrije Mickeya Rourkea koji je ga je nazvao „pravim gospodinom“. „Sreli smo se nekoliko puta i bio je vrlo cool, gledao me u oči“, govorio je holivudski glumac, koji je česte boravke u Moskvi realizirao zbog djevojke Ruskinje. „Sve je to u vezi sa porodicom, j..e mi se za politiku, to nije moje područje“, govorio je Rourke kada su ga optuživali da podržava ruskog diktatora.

  • Show

  • 07. Mar. 2022  07. Mar. 2022

  • 9

Ruski diktator Vladimir Putin tokom svoje dugogodišnje vladavine volio je bivati okružen svjetskim umjetničkim, prije svega filmskim džet-setom, holivudskim zvijezdama, glumcima, režiserima, producentima. Veliki broj tih ličnosti pristajao je dolaziti u Rusiju i slikati se sa ruskim predsjednikom, a mnogi od njih su od toga imali znatnu finansijsku i materijalnu korist.

O tome piše u članku britanskog „The Guardiana“ u kojem se na početku podsjeća na nadrealnu scenu iz 2010. godine kada se Putin pojavio na dobrotovornoj priredbi za djecu u Sankt Petersburgu. Dok je pjevao pjesmicu iz publike su ga aplauzom i osmijesima  podržavale velike filmske zvijezde: Sharon Stone,  Kevin Costner, Kurt Russel, Goldie Hawn, Gerard Depardiue, Vincent Cassel, Monica Belluci... List navodi da je i ovu zabavu, kao i niz sličnih ekskurzija poznatih „celebritija“ u Moskvu organizirao Samuel Aroutiounian, menadžer iz New Yorka, koji je kasnije tvrdio da nije znao da će se Putin pojaviti na toj humanitarnoj manifestaciji.

Među holivudskim zvijezdama koje su obilazile ruskog diktatora nalazili su i akcioni glumac Jean Claude Van Damme koji je sa Putinom odmjeravao muskaluturne kapacitete. Putinu je bilo veoma važno da se prije desetak godina slika sa Leonardom DiCapriom, holivudskom zvijezdom koja je boravila u Rusiji na humanitarnoj konferenciji posvećenoj spašavanju tigrova od istrebljenja.

JAK KAO VAN DAMME, MUDAR KAO ROURKE

Danas, kada holivudske zvijezde poput Angeline Jolie, Seana Penna svojim aktivizmom pozivaju svijet da zaustavi strašnu agresije Rusije na Ukrajinu, list podsjeća da njihovim kolegama prije 10-15 godina za druženje sa Putinom nije smetalo to što je on već tih godina okupirao nekoliko bivših sovjetskih republika i likvidirao poltičke protivnike. S druge strane, Putinu koji je bio ozloglašen zvog svojih brutalnih akcija u Čečeniji i Gruziji, te ubistva aktivista i novinara, „bio je prijeko potreban međunarodni legitimitet. Fotosesije sa velikim filmskim zvijezdama i indirektni ulazak u sferu globalne masovne zabave, pomogli su da se normalizira  njegova slika u očima svijeta“, piše autor. On Putina upoređuje sa Blofeldom, glavnim negativcem iz filmova o Jamesu Bondu.

U Putinovu Rusiju odlazile su vrlo često filmske zvijezde koje su u svojim, ili općenito zapadnim zemljama imale ozbiljne probleme sa zakonom. Iz te grupe, kako ih naziva  „The Guardian“, „korisnih idiota“ izdvaja se slučaj velikog francuskog glumca Gerarda Depardieua koji je primio rusko državljanstvo nakon što je došao u sukob sa francuskom vladom prema kojoj je imao golema poreska dugovanja. Objeručke je slavni glumac prihvatio paušalnu poresku stopu od 13% posto koja mu je osigurana u Rusiji. Nakon toga je Depardeiu Rusiju nazvao „velikom demokratijom“, a Ukrajinu „dijelom Rusije“. Ovih dana dok traje stravična agresija Rusije na Ukrajinu, frnacuski glumac je načelno izjavio da je „protiv bratoubilačkog rata“ i pozvao na prekid borbi i na pregovore.

Povoljan utisak Putin je ostavio i na još jednog „nestašnog dečka“ filmske industrije Mickeya Rourkea koji je ga je nazvao „pravim gospodinom“. „Sreli smo se nekoliko puta i bio je vrlo cool, gledao me u oči“, govorio je holivudski glumac, koji je česte boravke u Moskvi realizirao zbog djevojke Ruskinje. „Sve je to u vezi sa porodicom, j..e mi se za politiku, to nije moje područje“, govorio je Rourke kada su ga optuživali da podržava ruskog diktatora.

OLIVER STONE IPAK NIJE STEVEN SEGAL

Još jedna  posrnula filmska zvijezda Steven Segal je 2016. godine dobio rusko državljanstvo a prije toga je rusku aneksiju Krima nazvao „veoma razumom“. Nakon što je njegov stari prijatelj Putin krenuo u uništavanje ostatka Ukrajine, on je podršku Putinu donekle ublažio. „Gledam na Rusiju i Ukrajinu kao na jednu porodicu i zaista vjerujem da je neko sa strane  uložio ogroman novac na propagandu da bi tako isprovocirao te dvije zemlje da se konfrontiraju jedna sa drugom“, kazao je Segal za Fox News.

Slučaj slavnog režisera Olivera Stonea je mnogo kompliciraniji od primjera trojice pominjanih glumaca, piše „The Guardian“. Podsjeća se da je Stone prethodno snimao dokumentarne filmove o Fidelu Castru i Hugu Chavezu, tako da je njegov film o Vladimiru Putinu bio prirodni nastavak tog opusa s obzirom na njegovu sklonost prema „revolucionarnim lilčnostima“. Četverosatni dokumentarac Olivera Stonea bez sumnje je koristio Vladimir Putinu, ali režiser Stone ipak ga je uspio prikazati u svjetlu u kojem to ruski diktator nije želio pogotovo kada ga je pitao o agresiji na Čečeniju, ruskoj „demokratiji“, kontroli izbora“, piše „The Guardian“.

No, da se Oskarovac Oliver Stone nije dao fascinirati Putinovim „pragmatizmom“ govori njegov tekst od prije dva dana kada je vrlo oštro i kritički pisao o agresiji Rusije na Ukrajinu. Pobrajajući desetak fatalnih pogrešaka koje je ruski diktator tom prilikom počinio i zbog kojih je već sada Oliver Stone zaključio da je Rusija izgubila rat.

Sa Stoneom se neće složiti njegov srpski kolega i prijatelj Emir Kusturica, kojeg se ne pominje u članku objavljenom u „The Guardianu“, a koji je posljednje dvije decenije također bio čest gost ruskog dikatora i njegovih saradnika.  

/“SB“, „The Guardian“/

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 9

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...