BRITANSKI MINISTAR ODBRANE BEN WALLACE: "Rusija postaje očajna, oklopna vozila su im zapela i čekamo da vidimo hoće li Kremlj priznati gubtike"

Upitan o informacijama da bi Poljska mogla isporučiti borbene avione Ukrajini, Wallace je rekao da će Britanija "biti uz Poljsku" kao članica NATO-a, ali bi to Poljake moglo dovesti na direktnu liniju vatre iz Rusije.

  • Svijet

  • 08. Mar. 2022  08. Mar. 2022

  • 2

Britanski ministar odbrane Ben Wallace u razgovoru za Sky News rekao je da invazija ne ide posebno dobro za Ruse dodajući da su ruski vojnici velike žrtve jer su ih iznevjerile njihove užasne vođe.

"Sada nam preostaje da čekamo i vidimo hoće li Kremlj priznati gubitke", rekao je i dodao da Rusi postaju sve očajniji jer imaju stvarne logističke probleme. "I konvoj oklopnih vozila još uvijek im stoji na mjestu, zapeo je izvan Kijeva", dodao je.

Upitan o informacijama da bi Poljska mogla isporučiti borbene avione Ukrajini, Wallace je rekao da će Britanija "biti uz Poljsku" kao članica NATO-a, ali bi to Poljake moglo dovesti na direktnu liniju vatre iz Rusije.

"Velika Britanija nije mogla isporučiti avione izravno Ukrajini, mi nemamo iste vrste borbenih aviona. Naše bi stajalište bilo da je na Poljskoj da na bilateralnoj osnovi odluči hoće li podržati Ukrajinu", dodajući da bi Ujedinjeno Kraljevstvo podržalo Poljsku kao starog saveznika.

Što se tiče zone zabrane letova, Wallace je ponovio stajalište Ujedinjenog Kraljevstva da nije za nametanje takve zone iznad Ukrajine - na što su Ukrajinci pozivali.

Kaže da ni ruske rakete ni topništvo ne bi bili pogođeni zonom zabranjenog leta, ali bi zabrana zaustavila i ukrajinske avione: "Ako imamo zonu zabranjenog leta, niko ne leti. Umjesto toga možemo pružiti protuzračnu odbranu. To je još jedan način za postizanje istog cilja."

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 2

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...