POLITIČKI ANALITIČAR ŽARKO PUHOVSKI: "Dodik bez BiH ništa ne predstavlja i on to dobro zna..."

(...) i potpuno je jasno da Republika Srpska nema nikakvu šansu samostalnog preživljavanja, osim da se osloni na Hrvatsku što je opet nemoguće i što ne bi ni odgovaralo nacionalnoj ideologiji Dodika.

  • Mini market

  • 09. Mar. 2022  09. Mar. 2022

  • 5

Politički analitičar Žarko Puhovski komentarisao je koliko će rat u Ukrajini uticati na BiH, odnos EU prema našoj zemlji, prijete li nam neki novi sukobi i kako će jake politike separatizma i unitarizma oblikovati budućnost BiH.

Iako mnogi od ulaska ruske vojske u Ukrajinu pričaju o mogućem štetnom uticaju izvana na BiH, posebno ruskom, koji bi u konačnici mogao donijeti i neke nove sukobe, Puhovski ne misli tako.

Kako kaže, vanjski elementi ne mogu mnogo uticati na BiH, jer je stanje unutar BiH toliko loše i BiH je toliko razrovana da je vanjski, uglavnom negativan utjecaj ne mogu dodatno oštetiti. 

„Pored svega onog što su učinili unutrašnji faktori u BiH, više puta izabrani predstavnici sva tri konstitutivna naroda, sve što dolazi iz vana vidim kao drugorazredno značenje, jedino ako bi bilo atomskog karaktera, a to mi se čini nevjerojatno. Naravno da je ono što se događa u Ukrajini negativno utjecalo na atmosferu u Europi i svijetu. Naravno da je situacija takva da će put u EU biti dodatno otežan, a ne olakšan jer EU nije spremna za nove članice. EU nije spremna na nikakvo proširenje, a posebno ne na Ukrajinu. Tako da će ovim zbrzanim prijedlogom da se Ukrajina uzme kao kandidatkinja zapravo biti oštećene one države koje su imale kakvu takvu šansu za ulazak u EU, prije svega Crna Gora“, rekao je Puhovski.

On navodi ponavlja da je u BiH situacija toliko loša da je ovo što dolazi iz vana drugorazredni uticaj. 

„Tu mislim i na ruski utjecaj. Tako da ja ne vidim neki bitan momenat pogoršanja“, a kao izlaz iz ove ovako loše situacije Puhovski vidi samo u jednom, za BiH i njene lidere uvijek nemogućem kompromisu.

„Izlaz u BiH je uvijek jedan te isti i uglavnom nemoguć. A to je da se ovlašteni predstavnici naroda dogovore o tome kako bi stvari dalje išle. Oni stalno pokazuju da su nesposobni za tako nešto, a ja mislim da bez tog njihovog dogovora druge šanse nema“, kaže Puhovski. 

On se osvrnuo i na dominantnu politiku koja dolazi iz Republike Srpske, a koja je predstavljena kroz djelovanje člana Predsjedništva Milorada Dodika o kojem se u posljednje vrijeme sve češće raspravlja i u EU institucijama.

„Naravno da postoji separatizam u Republici Srpskoj. U kolikoj mjeri je on taktička igra gospodina Dodika, kako se to meni čini, a u kojoj mjeri se o tome doista radi teško je procijeniti. Kažem, meni se čini da je to taktika Milorada Dodika. On bez BiH ništa ne predstavlja i on to dobro zna i potpuno je jasno da Republika Srpska nema nikakvu šansu samostalnog preživljavanja, osim da se osloni na Hrvatsku što je opet nemoguće i što ne bi ni odgovaralo nacionalnoj ideologiji Dodika. To je neka vrsta mice kojom se gospodin Dodik koristi da bi se razračunavao sa centralizmom, pa i unitarizmom koji postoji u bošnjačkom Sarajevu“, rekao je Puhovski. 

On navodi da u BiH sve tri nacije imaju svoju kartu na koju igraju i to je ono što se zove igra bez aduta u kojoj ne možete doći ni do kakvog ishoda. 

„Meni se čini da je Zapad, odnosno EU više insistirala na Dodiku kao opasnosti u čemu sigurno ima istine. Ali opet, na pogrešan način se nastupalo, jer nema opasnosti od rata, ali postoji opasnost od dugotrajnog crkavanja koje bi se nastavilo na ono što imamo godinama, pa i decenijama u ovoj zemlji. A na drugoj strani, opasnost od unitarizma se u EU doživljava tek onda kada se dovede u vezu sa Erdoganom“, kaže Puhovski.

Prema riječima Puhovskog na BiH će dosta uticati ishod sukoba u Ukrajini.

„Ukoliko EU svojim angažmanom u Ukrajini doživi neuspjeh, a ovo je najbolje organizirana intervencija EU, moglo bi se doći do zaključka da EU ne može sudjelovati kao politički čimbenik i faktor, već samo kao ekonomski. I onda bi se to odrazilo i na politiku prema BiH, tako da će reći probali smo šta smo mogli, dalje ne ide, a vi se snalazite kako znate. To bi bilo jako loše, jer u ovom trenutku BiH teško, ako uopšte može preživjeti bez subvencija i intervencija iz vana“, rekao je Puhovski. 

Što se tiče daljih politika u BiH on navodi da će sigurno doći do ublažavanja politike koja je vodeća u Republici Srpskoj.

„Ona je u tim formulacijama koje su korištene došla do kraja i na daljem insistiranju na njima ne bi izdržali ni Dodik, ni BiH. I sad će on ublažavati svoju retoriku, ali na način kojim ne bi dao direktno do znanja da je odustao od nekih svojih stavova“, kaže Puhovski. 

Sa druge strane, još jedan aktuelni problem oko kojeg se lome koplja u BiH i zbog kojeg se podižu tenzije među političarima je izborni zakon.

Kako kaže Puhovski, postoji cijela industrija, diplomatska industrija koja se bavi rješavanjem problema izbora i izbornog zakona u BiH. 

„Međutim, distanca jako mala do izbora i da imamo situaciju da ne bi trebalo da se mijenja zakon u izbornoj godini... Meni se čini da je radikalizam i u Sarajevu i u Banjoj Luci došao do maksimuma koji se može izdržati, a hrvatska strana, kao najslabija pleše uvijek između te dvije zaoštrene pozicije“, zaključuje Puhovski za Buku

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 5

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...