ZAVRŠENO GLASANJE: Zastupnički dom Parlamenta BiH podržao zakon o suspenziji akciza

NAPOMENA: Portal "Slobodna Bosna" je 09. 03. 2022. objavila tekst pod naslovom "ZAVRŠENO GLASANJE: Akcize na gorivo se ukidaju na šest mjeseci, odbijen sramotan prijedlog zakona SNSD-a". Analizom portala "Raskrinkavanje" utvrđeno je da se radi o dezinformaciji. Zakon kojim se ukidaju akcize na naftne derivate koji je dobio podršku Predstavničkog doma PS BiH neće stupiti na snagu dok ne dobije podršku u Domu naroda PS BiH. Samim time, akcize i dalje ostaju na snazi.

  • Politika

  • 09. Mar. 2022  15. Mar. 2022

  • 1

Zastupnički dom Parlamenta Bosne i Hercegovine na današnjoj sjednici koja je u toku nije prihvatio SNSD-ov Prijedlog zakona o zabrani zloupotrebe pojma genocid, čiji su predlagači poslanici Snježana Novaković Bursać i Jakov Galić, koji se razmatrao po hitnom postupku.

Zakon je podržalo 16 parlamentaraca, protiv je bilo 21, suzdržanih nije bilo. Glasanju je prethodila rasprava koja je bila fokusirana na samu suštinu predloženog zakona, a ne na to da li se treba razmatrati po hitnom postupku.

S druge strane, usvojen je Prijedlog zakona o izmjenama zakona o akcizama u BiH, koji predviđa ukiranje akciza na naftne derivate u trajanju od šest mjeseci. Prijedlog zakona podnio je SDP. Ovaj zakonski akt podržao je 31 parlamentarac, niko nije bio protiv niti uzdržan.

Ukoliko se ovaj zakon usvoji i u Domu naroda PS BiH, biće ukinute akcize na dizel-gorivo i ostala plinska ulja, petrolej, motorni benzin-bezolovni, motorni benzin, lož-ulje, tečni naftni plin za pogon motornih vozila, biogoriva i biotečnosti. 

Komentari - Ukupno 1

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...