GRAĐANI U STRAHU ZBOG INFORMACIJA SA DRUŠTVENIH MREŽA O NAVODNOJ MOBILIZACIJI: Evo šta su nam kazali iz Ministarstva odbrane BiH

Patroliranja EUFOR-a širom BiH će se pojačati u narednim danima

  • Vijesti

  • 10. Mar. 2022  10. Mar. 2022

  • 5

Nakon dešavanja u Ukrajini i agresije koju sprovodi okupatorska Rusija, Europa je odlučna da ne dozvoli takvu situaciju i na Balkanu.

Otkako je ruski predsjednik Vladimir Putin izvršio invaziju na Ukrajinu i priznao regije "Donjeck" i "Lugansk" kao nezavisne, mnogi su u strahu da bi član Predsjedništva BiH iz reda srpskog naroda Milorad Dodik, ohrabren Putinovim potezom, mogao pokušati isto sa manjim bh. entitetom Repubikom Srpskom, piše Oslobođenje.

Dodik ne krije da je odcjepljenje RS-a njegova želja, a što potvrđuju njegove brojne izjave kojima otvoreno prijeti ovakvim potezom pa i one prikrivene u kojima kaže kako "Republika Srpska poštuje Dejtonski sporazum i želi samo ono što joj i pripada".

Ovakve izjave su intenzivirane posljednjih dana kada je EUFOR odlučio da pojača prisustvo svojih snaga u Bosni i Hercegovini kao "mjeru predostrožnosti".

Zbog svega navedenog, primjetna je izuzetna zabrinutost kod bh. građana.

Iako je prisustvo EUFOR-a jasan pokazatelj rušiteljima BiH da Europa neće dozvoliti scenarij Ukrajine u našoj zemlji, građanima nije svejedno vidjeti patroliranje vojnika kroz grad, pogotovo ne onima koji su doživjeli i preživjeli sve strahote agresije na našu zemlju i kojima ova situacija budi ružne slike i uspomene.

Patroliranja EUFOR-a širom BiH će se pojačati u narednim danima, saopćeno je ranije iz misije Althea.

Čitatelji nam pišu da su se posljednjih dana na društvenim mrežama pojavile informacije/komentari da je "moguća mobilizacija stanovništva" kao i "zabrana napuštanja zemlje".

Kontaktirali smo Ministarstvo odbrane BiH kako bismo provjerili da li građani imaju razloga za strah.

Dobili smo odgovor da Oružane snage BiH (OS BiH) izvršavaju svoje redovne zadatke te da nema razloga za njihovo pojačanje.

"Ministarstvo odbrane Bosne i Hercegovine obavještava Vas da Oružane snage Bosne i Hercegovine izvršavaju svoje redovne misije i zadatke te nema osnovanog razloga za povišenim mjerama borbene gotovosti", kazali su za Oslobođenje iz MO BiH.

Iz ovoga je jasno da razloga za strah i paniku nema.

Podsjetimo, sinoć su mnogi bh. građani putem društvenih mreža i Viber grupa upozoreni o navodnom mogućem izbijanju nereda i rušenju sigurnosne situacije u našoj zemlji, na šta su reagirali i iz obavještajnih agencija poručivši kako nemaju informacije o spremanju navodnih sukoba i incidenata u našoj zemlji te da takve najave nisu tačne i da je riječ o dezinformacijama.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 5

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...