KOALICIJA DRŽAVA!: "Njemačka mora nametnuti sankcije Dodiku, koncept koji je uvela Amerika treba slijediti i zvanični Berlin"

"Adekvatne sankcije Dodiku bi bile dobra poruka svim rušiteljima države Bosne i Hercegovine, te bi značajno prevenirale moguće sigurnosne izazove na ovom prostoru", zaključuju iz Koalicije Država.

  • Politika

  • 10. Mar. 2022  10. Mar. 2022

  • 0

Povodom ruske invazije na Ukrajinu iz Koalicije Država su istakli da je taj čin promijenio svijet te poručili da je potrebno spriječiti širenje malignog ruskog utjecaja na Zapadnom Balkanu.

"Ruska agresija na Ukrajinu je promijenila svijet, uspostavljaju se novi politički odnosi, a Zapadni Balkan dolazi pod posebnu pažnju zbog malignog ruskog utjecaja i Putinovih saveznika koji ovdje čekaju svoju priliku", stoji na početku saopćenja.

Dodaju da je posjeta njemačke ministrice vanjskih poslova Annalene Baerbock Bosni i Hercegovini ohrabrujuća, kao i stavovi koji dolaze od Vlade Olafa Scholza i novog saziva Bundestaga, naročito od zastupnika Adisa Ahmetovića.

"Važna je i podrška EUFOR-u i Visokom predstavniku Schmidtu, kao i podrška 'samo onima koji su posvećeni jačanju zemlje'', kako je to navela Baerbock. Međutim, to za državu Bosnu i Hercegovinu nije dovoljno", saopćili su iz Koalicije Država!.

Ističu da je Njemačka vodeća zemlja Evropske unije i ne smije kalkulisati kada je u pitanju ovaj dio Evrope.

"Milorad Dodik mora biti sankcionisan od Njemačke i to je poruka koju ministrica Baerbock mora imati na umu. Koncept sankcija kojeg su uvele Sjedinjene Američke Države mora podržati i Njemačka, jer je to jedini jezik kojeg razumije Putinov igrač na Balkanu Milorad Dodik, kao i drugi ''dodici'' koji ne smiju naglas izreći podršku ruskoj agresivnoj politici", stoji u nastavku.

Naglašavaju da je Koalicija Država! po uvođenju sankcija od strane SAD-a podnijela krivične prijave zbog antiustvanog djelovanja i korupcije protiv sankcionisanih političara, ali nažalost još nisu dobili nikakvu reakciju Tužilaštva BiH.

"Adekvatne sankcije Dodiku bi bile dobra poruka svim rušiteljima države Bosne i Hercegovine, te bi značajno prevenirale moguće sigurnosne izazove na ovom prostoru. Njemačka je prijatelj naše zemlje, a od njemačke Vlade i Bundestaga očekujemo još značajniju ekonomsku podršku i saradnju, kao i nultu toleranciju prema separatistima čiji je uzor ruski predsjednik Vladimir Putin", zaključuju iz Koalicije Država.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...