NJEMAČKA MINISTRICA VANJSKIH POSLOVA: "Dobro smo primjetili stav Srbije o Rusiji"

"Njemačka će pokazati veću prisutnost na Zapadnom Balkanu", rekla je Annalena Baerbock.

  • Regija

  • 12. Mar. 2022  12. Mar. 2022

  • 3

"Vidimo koliko su važne naše vrijednosti zalaganje za mir, slabilnost i demokratiju, za nas kao Njemačku to znači da moramo da doprinesemo u regionu. Centralni vanjsko-politički prioritet Balkana je jasan, želimo da Srbija bude punopravni član EU, ubijeđeni smo da Srbi imaju pravo na život u našoj zajedničkoj kući, zato su potrebne reforme u vladavini prava, podržat ćemo Srbiju iskreno", rekla je njemačka ministrica vanjskihh poslova Annalena Baerbock, koja je u zvaničnoj posjeti Beogradu.

Dodaje da će Njemačka pokazati veću prisutnost na Zapadnom Balkanu.

"Stvorili smo funkciju specijalnog izaslanika za Zapadni Balkan, on će biti moje oko i uho u regionu, pobrinut će se da Zapadni Balkan dobije pažnju koju zaslužuje. Imamo sreću da imamo dobru startnu poziciju, odlučni smo da nećemo ostati na tome“, kazala je Baerbock nakon sastanka sa predsjednikom Srbije Aleksandrom Vučićem.

Rekla je da je Srbija malo više napredovala od nekih drugih zemalja koji nisu dobile status kandidata.

"Pregovara se o poglavljima, razgovarali smo kako se proces može intenzivirati. Evropska unija je stvorena ne za sebe, vidjeli smo da se mir ne podrazumijeva, proces pridruživanja je važan, zemlje Evrope su umrežene", rekla je.

Kaže da je u Berlinu "dobro primjećeno" glasanje Srbije za rezoluciju Generalne skupštine UN kojom je osuđena ruska agresija na Ukrajinu.

"U GS UN zemlje su jasno osudile agresiju Ukrajine, stav Srbije smo dobro primijetili u Njemačkoj. Cilj osude je bio predsjednik (Rusije Vladimir) Putin i njegovi militantni pomagači, zato je važno imati jasan stav, a ne okrenuti glavu. Naše zajedničke vrijednosti su mir, sloboda i prosperitet. Ko dijeli ove vrijednosti, sada ne može stajati po strani", kazala je Baerbock.

Upitana o distanciranju predsjednika Srbije Aleksandra Vučića od Putina rekla je da je Srbija, kao i druge članice EU i međunarodne zajednice, našla jasan jezik kada je riječ o napadačkom ratu Putina i da se jasnije od toga ne može osuditi rat.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 3

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...